Toxoplasmose

Plots werd het nieuws erdoor beheerst en iedereen had er een mening over: toxoplasmose! Door de vele berichten wordt het, zoals vaker gebeurt, erg lastig om het waarheidsgehalte en de ernst vast te stellen. Zo snel het nieuws er was, is het ook weer verdwenen. Is er dan nu geen toxoplasmose risico meer? Niets is minder waar. In Nederland wordt toxoplasmose gezien als de meest voorkomende zoönose (een dierziekte die naar de mens overdraagbaar is).

Besmetting en gevolgen

Zonder het hele technische verhaal uit de doeken te doen, verloopt een toxoplasmose-besmetting bij de mens op zo’n manier, dat daar weinig van gemerkt wordt. Een lichte vermoeidheid of lusteloosheid en dat is het dan wel. De gevoelige groep YOPI’s komt er al wat minder makkelijk vanaf. Voor hen kan het ernstige gevolgen hebben; oog, long en soms hersenvliesontsteking zijn voorkomend. Voor zwangere vrouwen is het risico niet groter dan voor de rest van de mensen ware het niet dat de ‘larf’ van de parasiet zich door de celwanden heen door het hele lichaam kan verplaatsen en zo in de ongeboren vrucht kan komen met zeer ernstige gevolgen, miskramen of doodgeboorte en in het minste geval aangeboren afwijkingen. Natuurlijk, er is een ‘kleine kans’ maar het zal je gebeuren.

Filet Americain

Terug naar de discussie in de media, die ging van rund naar varken en weer terug. Laten we daar helder in zijn, alle dieren en groenten van de volle grond kunnen besmet zijn met toxoplasmose! Het wordt pas een issue als groenten niet goed gewassen worden of vleesproducten rauw gegeten worden. Alle rauw gegeten producten (rauwe ham, filet americain, sommige groenten) vormen een potentieel risico. Door producten te verhitten of minimaal 48 uur in te vriezen worden de cystes (eitjes van de toxoplasmose) stukgemaakt en is de kans op een besmetting verdwenen. Om alle mogelijke risico uit te sluiten is het advies aan zwangere vrouwen, al heel lang, om geen rauwe producten te eten. Dat geldt natuurlijk ook als u zelf filet americain maakt of een ander rauw te nuttigen product. Aan de voorkant van uw proces kunt u zorgen dat het risico geminimaliseerd wordt.

Wilt u er alles van weten, neem gerust contact met ons op of vraag het de inspecteur die u bezoekt. Wij zijn u graag van dienst.