Het is een grote uitdaging en onze inspecteurs besteden dan ook bij elk bezoek opnieuw aandacht aan welke weringsmaatregelen er zijn genomen om te voorkomen dat deze ongenode gasten jouw pand als nieuwe woonruimte gaan gebruiken.
Weringsmaatregelen
Voorkom dat muizen het bedrijfspand binnendringen, zorg dat de wering op orde is. Weringsmaatregelen zijn preventieve maatregelen die je neemt, in eerste plaats, om te voorkomen dat muizen het pand weten binnen te dringen. Wering is meer dan alleen gaten dichten rondom het pand. Wering is ook voedsel goed opslaan, niet eten op de werkplek en ervoor zorgen dat de hygiëne op orde is, zodat muizen geen voedsel en nestmateriaal kunnen vinden. Met een goede wering maak je jouw bedrijf zo onaantrekkelijk mogelijk voor muizen.
Denken als een muis
Als het buiten kouder wordt gaan muizen op zoek naar een warme plek voor de winter. In die maanden is het dus extra opletten. Maar ook midden in de zomer kan een muizenfamilie jouw locatie als nieuwe woonruimte uitkiezen. Wering is dus iets waar je 365 dagen per jaar mee bezig moet zijn. In het bijzonder als het pand zich in (de buurt van) een met muizen geïnfesteerde omgeving bevindt. De muizen hebben daar een prima leven, ze hebben beschutting, voedsel en drinken. Maar er is ook nog een ruimte naast hun woonruimte, jouw bedrijf! Muizen zijn erg nieuwsgierige beestjes, dus die tweede ruimte willen ze ook graag ontdekken. Misschien is er wel eten, nestmateriaal of is daar een nog betere schuilplaats. Als zij dan eenmaal een doorgang gevonden hebben, en dat kan al vanaf 0,5 cm en de omstandigheden zijn er gunstig, dan is de overlast geboren. Over geboortes gesproken, muizen baren 4-8 jongen per nest en hebben 6-10 nesten per jaar. Reken het zelf maar uit, genoeg reden om de zaak op orde te houden.
Plaagdierbestrijder
Het is echt een investering, maar wel één die zich kan terugverdienen; de kosten van overlast opheffen zijn vaak vele malen groter dan de kosten van het voorkomen daarvan. Het is wel zaak, en dat kunnen we niet genoeg benadrukken, dat de samenwerking tussen ondernemer en bestrijder goed is. De bestrijder maakt een bestrijdingsplan en daarbij heeft hij jouw hulp nodig. Vanuit zijn rondes komen adviezen en te nemen acties om de wering op peil te houden of de overlast te beperken. Die adviezen dien je als ondernemer op te volgen! Het is dus niet zo dat de bestrijder alleen moet zorgen dat de overlast uit of beperkt blijft.
In overtreding
Helaas zien we nog heel vaak dat de ene partij naar de andere wijst op het moment dat er onbeheersbare overlast is. De bestrijder doet zijn werk niet goed en de klant volgt de adviezen niet op. De NVWA heeft hier geen boodschap aan. Er is overlast dus je bent in overtreding. Is er ook sprake van onvoldoende wering, dan ben je ernstig in overtreding en afhankelijk van de beoordeling van de inspecteur kan er overgegaan worden tot een spoedsluiting. De verantwoordelijkheid is niet overdraagbaar naar de bestrijder, dus alle gevolgen en kosten zijn voor rekening van de ondernemer.
Voorkomen
Zorg dus dat je altijd op de hoogte bent van de bevindingen of adviezen van de bestrijder en dat je die opvolgt. De plaagdierbestrijder is specialist in bestrijden en weren, dit laatste sluit bijna naadloos aan op het specialisme van onze inspecteurs. Samen met de ondernemer vormen zij een driehoek waar heel veel kennis zit. Als die kennis goed benut wordt en passende actie genomen wordt is het zelfs voor een muis heel lastig om zich thuis te voelen in jouw bedrijf.