Sulfiet in vlees

Éen van de allergenen op onze allergenenkaart is sulfiet. We besteden hier extra aandacht aan, omdat er opnieuw door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verboden gebruik van sulfiet in vlees is aangetoond.

Maar liefst 50 procent van de 42 geïnspecteerde vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen), waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven, bleek sulfiet toe te voegen aan vlees. Sulfiet kleurt het vlees mooi rood, maar mag volgens de additievenwetgeving niet aan vlees worden toegevoegd.

Inspectieresultaten

Het gebruik van het additief sulfiet werd vooral onderzocht in:

  • rundergehakt
  • hamburgers
  • saucijzen
  • tartaar
  • poulet
  • andere vleesbereidingen

De NVWA selecteerde de slagerijen op basis van afnemerslijsten die zij opvroeg bij bedrijven die het additief sulfiet verhandelen.

In totaal 134 monsters van rundergehakt en gehaktachtige vleesbereidingen onderzocht. In 52 is de aanwezigheid van sulfiet aangetoond. Deze waren afkomstig van 21 afzonderlijke bedrijven. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Allergenen

Sulfiet is één van de 14 allergenen die volgens de etiketteringsregels duidelijk moeten worden vermeld als ze aan een levensmiddel zijn toegevoegd (bij meer dan 10 mg per 100 gram). Ook bij de verkoop van onverpakte levensmiddelen (bijvoorbeeld via de toonbank), moet de consument deze informatie krijgen. Geen enkel bedrijf dat sulfiet gebruikte, verstrekte deze informatie aan de consument. Consumenten die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen milde, maar ook heftige reacties zoals hartkloppingen en huiduitslag krijgen als zij levensmiddelen met toegevoegd sulfiet eten.

Maatregelen

Alle bedrijven die sulfiet in vlees gebruikten hebben een bestuurlijke boete gekregen, zowel voor het illegaal gebruik van sulfiet als voor het niet vermelden van een allergene stof. Het vlees waarvan bij de inspectie al duidelijk werd dat er sulfiet aan was toegevoegd, is direct uit de verkoop gehaald en mag alleen als dierlijk bijproduct worden gebruikt.

De NVWA roept de branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) en de Vereniging van Keurslagers op om haar leden aan te spreken op het niet toegestane gebruik van sulfiet.

Bron: NVWA