SLAGROOM DATA

In dit laatste deel van het drieluik over slagroom hebben we een paar cijfers bij elkaar gezocht die op het eerste gezicht helemaal niets met slagroom te maken hebben. Niet gelijk afhaken, want aan het eind komt nog iets belangrijks!

De resultaten vanaf 1-1-2018 tot nu zijn niet bemoedigend, met nog 3 maanden te gaan is de tussenstand dat 31% van de onderzochte slagroom afwijkend is. In de vorige delen hebben we  aandacht gegeven aan kennis, de mogelijke oorzaken van afwijkingen en hoe je dat kunt beïnvloeden.

31% afwijkend, daarmee staat slagroom bij een mooi gezelschap andere 30%-ers*

  • 39 % huwelijken eindigt in een scheiding
  • 34 % van de vakanties binnen Nederland vindt plaats in een recreatiehuisje of bungalow
  • Bij 39 % van de vakanties in het buitenland vertoeft men in een hotel
  • Bij 37 % van de buitenland vakanties gaat men met het vliegtuig
  • 39 % van de ongelukken met dodelijke afloop wordt veroorzaakt door ongelukkig vallen
  • Bij 31 % van de overlijdensgevallen kan geen duidelijke oorzaak vastgesteld worden

*bron opensource CBS

Die getallen hebben zoals gezegd helemaal niets met slagroom te maken maar brengt ons waar het echt om gaat, getallen waar maar weinigen bij stil staan terwijl dat wel zou moeten, want:

Bij de periodieke schoonmaak van de slagroom machine moeten een aantal onderdelen losgemaakt en uit elkaar gehaald worden. Een beetje afhankelijk van merk en type machine zijn dit 40-50 verschillende onderdelen die uiteindelijk los op de tafel zouden moeten liggen. Rondom bekeken zijn dat een kleine 200 vlakken waar de slagroom mee in contact komt vóórdat het uit de spuitmond komt. Al die onderdelen moeten dus allemaal grondig schoongemaakt, ontsmet en onderhouden worden. Sluitringen, kogeltjes, slangen…noem maar op! Even niet opletten en er wordt een deel vergeten, waardoor de slagroom besmet kan worden.

De boodschap is eigenlijk om met uw medewerkers eens goed te kijken hoe de machine in en uit elkaar moet. Als er minder dan 40 onderdelen op tafel liggen om schoon te maken is het aan te raden de gebruiksaanwijzing van de machine op te zoeken en te raadplegen. Een hele grote kans dat er plaatsen zijn die schoon zouden moeten zijn, maar dat niet worden omdat er niet genoeg uit elkaar gehaald wordt.

Laat u goed voorlichten door de leverancier of monteur en zorg dat die kennis goed gedeeld wordt met de medewerkers. Maak er voldoende tijd voor vrij, ervaren monteurs doen er zo’n 3 kwartier over om een machine helemaal goed te reinigen (incl. in en uit elkaar) en zij doen dat dagelijks. Alles wat minder ervaren mensen er korter over doen is vragen om problemen, direct of in de toekomst. De cijfers liegen er niet om 1 op 3 monsters afwijkend, dat kan en moet beter en begint bij de bron, kennis vergaren en kennis op peil houden!