MUIZEN OP KOMST BIJ OMSLAG WEERTYPE

Na een lange warme zomer klopt langzaam de herfst op de deur. Met het dalen van de nachttemperatuur gaat familie muis op zoek naar beschutte plaatsen. Laat dat niet uw bedrijf zijn, want eten is wat familie muis graag in de buurt heeft als zij een schuilplaats zoeken.

De huidige wetgeving richt zich vooral op het weren van ongedierte. Dat houdt in dat het pand niet toegankelijk moet zijn voor muizen en insecten.

Een achterdeur open zetten als er niemand in de buurt is, is dus een tekortkoming. U voorkomt niet dat ongedierte het pand binnen kan dringen. Als je verder gaat kijken of er toegang is voor ongedierte, komen we snel op open voegen in de buitenmuren. Deze kunnen voorzien worden van metalen klemmetjes die voorkomen dat muizen via de voeg in de spouwmuur terecht komen.

Kijk ook eens in de meterkast, of de leidingen die door de grond of door de muur gaan, goed zijn aangesmeerd. Er mag geen open ruimte aanwezig zijn naar de aangrenzende ruimte waardoor muizen alsnog het pand binnen kunnen komen. De verdampers van de koelingen moeten hun warmte kwijt kunnen, dat gaan meestal via roosters in de buitenmuur. Als er geen fijnmazig gaas voor de opening is aangebracht, zijn dit ideale plekken waar muizen naar binnen komen. De maaswijdte van het gaas mag maximaal 0,5 cm zijn.

Als we er alles aan hebben gedaan om de muis buiten te houden, moeten we binnen zorgen dat ze niets te eten hebben. Dit houdt in; een goede hygiëne. Vooral onder stellingen en rond vuil verzamelplaatsen. Als de inrichting zodanig is dat de muis zich niet gemakkelijk kan schuil houden door een strak afgewerkte wand, plafond en vloer, komen we in de buurt van wat nodig is. Het interventiebeleid van de NVWA is strikt in deze zaken, de aanwezigheid van keutels is voldoende om te spreken van een overtreding. De bedrijfsruimten moeten vrij zijn van ongedierte sporen. Als dan zou blijken dat de weringsmaatregelen onvoldoende zijn, spreekt de NVWA van verwijtbaar gedrag. U had het kunnen voorkomen. De aanwezigheid van keutels in combinatie met veel etensresten of gemorste producten op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals onder een vaatwasser of achter een diepvries is ook verwijtbaar.

De aanwezigheid van muizenkeutels betekent dus direct actie ondernemen. Ruim de keutels op om de volgende dag vast te stellen of er nog een actueel probleem is, neem dan ook contact op met de plaagdierbeheerser. U kunt zich niet beroepen op de plaagdierbeheerser die lokaasdoosjes plaatst, daarmee is het probleem niet getackeld. Als er genoeg eten ligt, zal de muis niet eens kijken in het bakje van de bestrijder. Ook het gebruik van drastische maatregelen zoals het plaatsen van lijmplaten leidt bij constatering direct tot een boete, begin daar niet aan. Neem op dit moment de zaken eens goed door in uw bedrijf. Zorg dat ze niet binnen kunnen komen, zorg dan dat ze niets te eten hebben en zorg dat ze zich niet kunnen verschuilen. Dan bent u op dat onderwerp bij Houwers Groep groen.