DE KERSTDAGEN (VOEDSEL)VEILIG DOOR

Afhankelijk van het gebied waarin u zich bevind en de toegestane openstellingen is Kerst dit jaar een crime of geweldig. Als u op zondag gesloten moet blijven zijn er wel wat zaken waar over nagedacht moet worden ten opzichte van degene die open mag, wil of moet zijn. Vooral versproducten met een kortere houdbaarheid zijn een uitdaging, maar er zijn ook zaken die de druk een beetje weg kunnen halen. En dan hebben we het over de druk van de volle koelingen.

Er zijn producten die niet perse gekoeld opgeslagen hoeven worden. Tomaten, paprika, aubergines, boontjes, komkommer,  avocado en alle soorten knollen komen we gedurende het jaar in koelingen tegen terwijl het voor deze producten niet noodzakelijk is. Sterker nog, op de boontjes en knollen na zijn alle genoemde producten onderhevig aan koudebederf. Dat houdt in dat beneden een temperatuur van 4°C de cellen kapot gaan en het product sneller gaat rotten. Het meest herkenbaar is het slijmerig zijn van de zaadlijst van de komkommer, deze is dan bedorven.

Om de belasting van koelingen te verminderen kunt u de aangegeven producten op een andere plaats opslaan en de koeling optimaal gebruiken voor de andere bederfelijke producten. Met een zondagsluiting tussendoor geen slecht idee want deze bederven als de temperatuur te hoog wordt.

Veilige Kerst!