Handen wassen! Maar wanneer dan?

Goede hygiëne en de gewoonte om je handen te wassen zijn essentieel om het risico op veelvoorkomende (voedsel)infecties te verminderen. Onderzoek heeft het allang uitgewezen, het wassen van je handen beperkt de overdracht van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Aanbevolen is om je handen in elkaar te wrijven met zeep en schoon water, drogen en te ontsmetten met een op alcohol gebaseerd ontsmettingsmiddel. Dat klinkt allemaal logisch, maar wanneer moet je dat nu precies doen?

Hoewel de volgende items misschien onschuldig lijken, blijven het eyeopeners. Het is een wilde greep uit alledaagse dingen die we meestal wel weten, maar ook weer gemakkelijk vergeten.

1. Geld

Bij het betalen met bankbiljetten en munten kunnen pathogenen zoals E. coli en salmonella worden overgedragen. Ben je hiervan bewust en geef je zo nodig je handen een goede scrub om bacteriële besmetting te voorkomen.

2. Leuningen, handgrepen of deurknoppen

Bussen, treinen en andere vormen van openbaar vervoer zijn een grote bron van bacteriën, omdat veel mensen dezelfde oppervlakken aanraken.

3. Restaurantmenu’s

Ook al lijkt een restaurant schoon, het kan behoorlijk kiemachtig zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona vonden een menukaart dat 185.000 micro-organismen bevatte als gevolg van contact met meerdere personen.

4. Dieren

Dieren kunnen drager zijn van verschillende ziekten. En omdat huisdieren over het algemeen als gezinsvriendelijk worden beschouwd, wordt handen wassen soms over het hoofd gezien.

5. Openbare touchscreens

Jouw eigen telefoon of Ipad is al niet het schoonste apparaat in de wereld, maar openbare touchscreens en toetsenborden worden ook zonder nadenken gebruikt. Moet je nagaan hoeveel mensen deze aanraken en wat er allemaal op achterblijft. Volgens onderzoek zijn vooral pinautomaten en terminals ware bacteriebommen.

6. Keukensponsen en gereedschappen

Het bereiden van voedsel in de keuken vereist een hygiënische omgeving en schone handen. Alle keukengerei, textiel en zelfs het eten zelf kan vol zitten met bacteriën. Snijplanken, keukendoeken en sponzen zijn de grootste bronnen, er kunnen soms wel 326 verschillende soorten bacteriën op leven. Vervang sponsen en doeken tijdig en was gereedschappen af bij elke wisseling van product. We zien nog heel vaak dat de gehele mise en place op 1 snijplank gedaan wordt.

7. Oppervlakken in openbare ruimtes

Hoe meer gedeelde publieke oppervlakken en mensen die ze aanraken, hoe meer bacteriën. Was altijd je handen nadat je de deurknoppen, waterfonteinen of kioskschermen hebt aangeraakt.

De lijst kan natuurlijk vele malen langer gemaakt worden, maar waar het vooral om gaat is bewust worden dat je niet overal ziek van wordt, maar dat (ziekmakende) bacteriën overal op de loer liggen.

Handen wassen dus!