YOPI’s en allergenen: dáárom veilig voedsel

Veilig voedsel, wat is dat nu eigenlijk? Bij Houwers Groep hebben we het er vaak over. In de basis betekent het ‘voedsel waarvan je niet ziek wordt’. Als consument mag je daar zonder nadenken vanuit gaan. Een gezond lichaam kan wel tegen een stootje. Mochten ziekmakende bacteriën in het voedsel voor komen, dan weet je afweersysteem daar wel raad mee. Je voelt je een paar dagen niet zo fit als anders. Maar daarna ben je er wel vanaf.

Helaas kan het ook heel anders gaan met een specifieke groep. Niet iedereen is voldoende vitaal of gezond. Daarom moet hier rekening mee gehouden worden. Wereldwijd zijn er minimale standaarden(normen) afgesproken waar ons voedsel aan moet voldoen. Deze zijn opgenomen in wetgeving zoals hygiënecodes. Deze normen beschermen een grote groep kwetsbare mensen. Zij vallen onder een groep die de afkorting YOPI draagt.

Wat is YOPI?

  • Young (baby’s en kleine kinderen tot 5 jaar)
  • Old (ouder dan 65 jaar)
  • Pregnant (zwangeren)
  • Immuno-compromised (mensen met een verminderde weerstand, zoals personen die behandeld worden voor kanker, nierziekten, reuma of diabetes)

Op de site van het Voedingscentrum en het RIVM wordt uitgebreid omschreven waar voor deze groep speciaal op gelet moet worden en waar de grootste gevaren liggen.

Voedselallergie

Veilig voedsel voor iedereen, met speciale aandacht voor Yopi’s en mensen met een voedselallergie. Mensen met een voedselallergie worden vooral beschermd door goede en juiste informatie over de aanwezigheid van allergene stoffen in het voedsel. Ook dit is met wetgeving geregeld in de Europese Verordening Nr. 1169/2011 die na een overgangsperiode van kracht geworden is op 14 december 2016. Bij het van kracht worden hiervan zagen we dat alles in het werk gesteld werd om de informatie kloppend te hebben.

Vermelding allergenen

Nu 3 jaar verder komen we tijdens onze inspecties overzichten tegen van bijna 3 jaar oud, die nooit aangepast zijn aan gewijzigde receptuur of samenstelling van een grondstof. En bijna dagelijks worden grote partijen levensmiddelen van de markt gehaald omdat de informatie op het etiket niet juist is. Hoe dit kan? Wij zijn ervan overtuigd dat kennis de bron is. Als je je bewust bent van de noodzaak van juiste informatie en de mogelijke gevolgen als dat niet zo is, kun je al een heleboel fouten voorkomen.

Daarom voedselveiligheid! Wanneer u nadere informatie wilt over veilige bereiding van voedsel, juiste consumenteninformatie in uw zaak of uw medewerkers wilt trainen, neem gerust contact met ons op.