HACCP-certificaat voor Banketbakkerij-Chocolaterie Looijenga

Banketbakker Goos Jan Looijenga van Banketbakkerij-Chocolaterie Looijenga in Nijmegen nam op donderdag 27 juni het HACCP-certificaat in ontvangst. Een grondige inspectie in het monumentale pand uit 1912 is door inspectiebureau Houwers Groep met goed resultaat afgerond. Door zowel inspecteur als ondernemer werd de inspectie als intensief ervaren. Looijenga: “De inspectie werd tot achter de komma uitgevoerd.”

De Banketbakkerij-Chocolaterie van Goos Jan Looijenga bevindt zich in een pand dat onderdeel is van het beschermde stadsgezicht van Nijmegen. “Het is altijd al een banketbakkerij geweest”, vertelt Looijenga, die de zaak runt met zijn vrouw Tine. Hygiëne en voedselveiligheid zíjn in een banketbakkerij al belangrijke zaken, maar het monumentale pand zorgt voor extra aandachtspunten. Gaten en kieren, veel houtwerk en een donkere kelder kunnen risico’s vormen voor de voedselveiligheid. Maar bij Looijenga zit het goed, verzekert Houwers Groep met het HACCP-certificaat.

In 2017 besloot Looijenga met zijn team de zaak voor te bereiden op een hygiëne-inspectie. Daarvoor nam hij bakkerij-adviseur Geoffrey Kolijn in de arm. “Het is een kwestie geweest van het zetten van de puntjes op de i. Bezig zijn met dit onderwerp, doet iets met de werkfilosofie binnen je bedrijf. Het is niet alleen een kwestie van ‘de boel goed schoon houden’. Als iets schoon oogt, is dat een teken dat er schoon wordt gewerkt. En als zaken schoon blijven, dan blijft je personeel ook gemotiveerd om dit zo te houden.” Het HACCP-certificaat ziet Looijenga als een bevestiging van een goede werkmethode. “Aan een schone aanblik ligt een hygiënische werkmethode ten grondslag.”

Intensieve inspectie

Via adviseur Kolijn kwam Looijenga in contact met Houwers Groep. Een “zeer intensieve, deskundige inspectie” volgde begin april. “En met deskundig bedoel ik: er werd tot achter de komma gecontroleerd”, blikt Looijenga terug. “Ieder laatje, elke kastdeur ging open. Onder elke werkbank werd gekeken.” Met het monumentale pand kwamen ook bouwkundige zaken aan de orde. “Ik heb een grote kelder voor de opslag van producten die koel en donker bewaard moeten worden”, geeft de ondernemer als voorbeeld. “Dat is natuurlijk ideaal. Maar zo’n ruimte moet goed onderhouden worden.” Dat de kennis in huis is, is wel duidelijk, stelt directeur Toos Houwers van Houwers Groep. “Een oud pand maakt dat je constant bezig moet zijn met de bouwkundige factoren. Looijenga is een zeer gedreven vakman die weet waar hij het over heeft. Het complete proces wordt beheerst, van productie tot persoonlijke hygiëne.”

In mei opende de Banketbakkerij-Chocolaterie een ijsloket. Ook het ijs wordt door Looijenga zelf bereid. “IJs heeft, net als onze andere producten, een zeer kritisch productieproces”, weet de ondernemer. “Ook op dit gebied voeren we onze ‘schoonmaakfilosofie’ door.”

Geldermalsen, 28 juni 2019