KONINGSDAG, WAT ZIJN DE EISEN AAN MOBIELE VERKOOP

Koningsdag is traditioneel het evenement met veel straatverkoop. Ook is deze periode de start van het evenementen- en festivalseizoen. Foodtruck- of marktkraameigenaren die etenswaren verkopen, staan in de rij om de bezoekers te voorzien van een natje en een droogje. Hoe kunt u er voor zorgen dat de bezoekers geen vervelende nasleep ervaren van het eten en het drinken. De NVWA heeft hiervoor een aantal handvatten op de website gezet.

Bereidt u levensmiddelen in een marktkraam of een tent, dan moet u zich houden aan verschillende hygiëne eisen.

  • De risico’s door verontreiniging van levensmiddelen moeten zo klein mogelijk zijn. De ligging, het ontwerp en de constructie van mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten daarmee rekening houden.
  • Afhankelijk van de aangeboden levensmiddelen, kunnen meerdere hygiënecodes van toepassing zijn.
  • Mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten eenvoudig schoon te houden zijn. Het ontwerp en de inrichting moeten zo zijn dat er geen verontreiniging van levensmiddelen kan plaatsvinden.
  • Is het onvermijdelijk dat bij de bereiding onverpakte levensmiddelen met de hand worden aangeraakt? Dan moet er een voorziening aanwezig zijn om de handen goed te kunnen wassen. Denk daarbij aan: een jerrycan met een kraantje en regelmatig te vervangen schoon water, een zeep(pompje) en papieren handdoekjes.
  • Oppervlakken die in contact kunnen komen met levensmiddelen, moeten van deugdelijk materiaal zijn gemaakt. De oppervlakken mogen niet kapot zijn en ze moeten altijd schoon zijn.
  • Mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten passende voorzieningen hebben voor het schoonmaken en het ontsmetten van gereedschap en apparatuur.
  • In mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moet voldoende apparatuur en koelcapaciteit aanwezig zijn om de voorgeschreven temperatuur te garanderen waarop de bederfelijke eetwaren en drinkwaren moeten worden bewaard/gepresenteerd.
  • Bij mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moet een goede en deugdelijke voorziening aanwezig zijn voor het afvoeren van afval.

Hoe de NVWA handhaaft

Inspecteurs lopen vaak eerst een rondje over het evenement of op de markt. Ze kijken waar het mogelijk slecht is gesteld met de voedselveiligheid. Verkopers die hun zaken tijdens de scanronde op orde lijken te hebben, worden vaak niet geïnspecteerd. Verkopers die hun zaken tijdens de scanronde niet op orde hebben, worden vaak als 1e geïnspecteerd. Op deze manier krijgen de kramen waar de risico’s voor de voedselveiligheid het grootst zijn, de meeste aandacht.

Bij overtredingen legt de NVWA boetes op. De verkoper moet vervolgens de onveilige levensmiddelen weggooien, in het bijzijn van de inspecteur. De inspecteur kan de etenswaar ook onklaar maken. In veel gevallen komt de inspecteur op dezelfde dag nog terug om de situatie opnieuw te beoordelen.

Bij overtredingen van ondernemers die structureel op markten en/of evenementen staan, volgen herinspectie en herbemonstering. De kosten hiervan zijn voor rekening van de ondernemer.

Bent u eigenaar van een truck of kraam of organisator van een evenement en wilt u meer weten over het voorkomen van een interventie of voedselincident? Neem gerust eens contact met ons op. Helemaal voorkomen kunnen wij het natuurlijk niet, maar we wijzen u wel de juiste weg.

Bron: NVWA