Nieuws
VERWERKING VAN RAUWE MELK IN SCHEPIJS
We zien het steeds vaker en we krijgen er steeds vaker vragen over… het verwerken van rauwe melk in schepijs. Hoe zit het nou eigenlijk?
MIDDAGSYMPOSIUM FOCUS OP VOEDSELVEILIGHEID
Datum: donderdag 24 september a.s. Tijdstip 13.00-17.15 uur Locatie: Hotel Landgoed Zonheuvel te Doorn Houwers Groep en Food Hospitality organiseren op donderdag 24 september het
GOEDE ZORG IN DE ZOMERPERIODE
Bij mijn inspectieronde bij een van onze klanten in het oosten van het land viel me op dat op alle prikborden in de keukens een
SAVE THE DATE: 24 SEPTEMBER, FOCUS OP DE VOEDSELVEILIGHEID
Houwers Groep en Food Hospitality organiseren op donderdag 24 september het symposium Focus op Voedselveiligheid. Tijdens deze middagbijeenkomst geven experts inzicht in relevante ontwikkelingen op
KOUD DE ZOMER IN
Ze komen er aan, de mooie zomerdagen vol zon en zwoele avonden. Velen beginnen de hardware hiervoor al tevoorschijn te halen. Barbecues worden afgestoft, houtskool
NIEUW INFOBLAD 76 VAN NVWA VERSCHENEN
In april 2015 heeft de NVWA het gewijzigde Infoblad 76 “Charitatieve instellingen en organisaties” gepubliceerd. Er zijn scherpere regels voor de producten met een hoger
E-LEARNINGSMODULE WAAROM…? DAAROM…! VERNIEUWD
Met genoegen kunnen wij u melden dat onze e-learningsmodule Waarom…? Daarom…! vanaf begin april is vernieuwd! De eerste toetsen in de nieuwe omgeving zijn inmiddels
ONGEDIERTE EN BAKKERIJ
Veel bakkerijen hebben een ongediertebestrijder aangetrokken om ongedierte in de bakkerij te bestrijden. Bestrijden is een optie, maar beter is om ongedierte geen kans te
DOGGY BAG!
Mag je op een buffet Doggy Bags aanbieden om de producten die je niet verkoopt mee te geven voor consumptie elders? De drang om voedselverspilling
KLEINSCHALIG WONEN EN GEZONDE VOEDING
Kleinschalig wonen en gezonde voeding Binnen de zorg neemt het kleinschalig wonen inmiddels een steeds grotere plaats in. Hiervan is sprake wanneer zorg geboden wordt
LEVERING AAN DERDEN AANVULLENDE VERPLICHTINGEN
Ondernemers die leveren aan andere ondernemers moeten meer waarborging bieden op de voedselveiligheid dan de ondernemer die zijn producten in de eigen winkel verkoopt. De
LEKKERE SLAGROOM MAAR WAT NU?
De ijssalons zijn uit hun winterslaap en de eerste zonnestralen hebben er voor gezorgd dat de ijsvitrines gevuld zijn met dat heerlijke ambachtelijke ijs. Het
VISBEDRIJF FOPPE “ROOD” BIJ NVWA
Na de dramatische Salmonella uitbraak lijkt de NVWA het vertrouwen niet terug te hebben in de producent van de gerookte zalm. Uit een bericht op
ZUIGELINGENVOEDING BEWAREN IS EEN CCP
Na het lezen van de voorschriften voor het bewaren van zuigelingenvoeding zie je eigenlijk wat je wist, zuigelingenvoeding is kritisch en bestemd voor zeer kwetsbare
ALS HET SEIZOEN WEER START
Nog een maandje en het winsterseizoen zit er weer op. Veel seizoenbedrijven starten met de voorbereidingen voor het naderende seizoen. Het is het ideale moment
DE HOUWERS GROEP HELPT MET PRAKTISCHE TOOLS
Nieuw jaar betekent nieuwe lijsten. Vele van u weten inmiddels de gratis downloads op onze website te vinden. De HACCP weekregistratieformulieren kunt u downloaden en
AANVULLENDE PROCESSEN OP DE HYGIËNECODE
Bij het inspecteren door de inspecteurs van HG wordt bij aanvang van de inspectie de scoop vastgesteld van een bedrijf. Dit houdt in dat wordt
INVOERVERBOD VAN VISSERIJPRODUCTEN UIT SRI LANKA
Sri Lanka wordt volgens het Uitvoeringsbesluit 2014/715/EU geïdentificeerd door de Commissie als een niet-meewerkend derde land in de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.
DE DROOGTE VOORBIJ
De trend is gezet, de doorgebakken hamburger heeft zijn langste tijd gehad als wij de nieuwtjes op de HORECAVA bekijken. De pop-up burger is hot
HOUWERS GROEP ACTIEF OP DE IJSVAK 2015
Traditioneel is de eerste week van februari de periode dat de IJsvak weer plaatsvindt. De beurs voor ijsbereiders, georganiseerd door de VAIJ (Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders),
HOUWERS GROEP OP DE HORECAVA 2015
Van 12 t/m 15 januari jl. was de Houwers Groep op de Horecava. Hier hebben wij in onze compleet nieuwe stand laten zien wie wij
ONDERSCHATTING GEVAAR ONVEILIG GEBRUIK HUISHOUDCHEMICALIËN
Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen onder de 5 jaar lopen het grootste risico. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen
ZIEKMAKERS ZIE JE NIET
Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Je zou het misschien niet verwachten, maar veel
DE BASIS IS AANWEZIG EN NU VERDER…
Veel gehoorde kreten vanuit de praktijk ‘hetzelfde werk uitvoeren met minder mensen’, ‘de ene bezuinigingsronde na de andere’, ‘meer werk verzetten in minder tijd’…..de zorg
VOEDSELVEILIGHEID EN ZELFCONTROLE
Het jaar 2014 is bijna voorbij. Een bewogen en bijzonder jaar. Op papier is de crisis voorbij, het aantal mensen onder de armoede grens is
WEET WAT MEN EET
Inmiddels is het bijna zover, van onverpakte producten moet bij het verstrekken van voedsel de allergenen informatie beschikbaar zijn voor de consument. In deze nieuwsbrief
ALLERGENEN EG VERORDENING 1169/2011
In het kader van de EG Verordening 1169/2011 Voedselinformatie aan consumenten geldt binnenkort dat allergenenvermelding ook van toepassing is op onverpakte producten die binnen de
SYMPOSIUMVERSLAG 25 SEPTEMBER 2014: ALLERGENEN
Regelmatig worden door de Houwers Groep voor al haar relaties informatiemiddagen georganiseerd. Tijdens het middagsymposium van september j.l.. is een boeiend verhaal verteld over allergenen.
VOEDINGSWAARDETABEL WEL OF NIET VERPLICHT?
Voor een ieder is bekend dat er vanaf 14 december 2014 allergenen vermeld moeten kunnen worden bij onverpakte producten. Dus op een buffet van een
NVWA KONDIGT TIJDELIJKE INTERVENTIE NORM VOOR CHLORAAT IN LEVENSMIDDELEN AF
Chloraat in levensmiddelen is voor menig ondernemer onbekend. Chloordioxine als desinfectiemiddel is des te bekender voor ondernemers. Wat blijkt uit de onderliggende stukken van de
VERSLAG SYMPOSIUM 25 SEPTEMBER 2014 “WELZIJN IN DE ZORG”
In een prachtige, nieuwe ambiance werd de middag afgetrapt door directeur Toos Houwers. In haar openingsbetoog refereerde zij aan de lange band met het Radboudumc
KEUKENAFVAL VERWIJDERING VIA DE GOOTSTEEN!
Deze week was op TV te zien dat er een proef in Nederland is uitgevoerd waarbij keukenafval bij huishoudens via de gootsteen werd afgevoerd naar
WAT WORDT BEDOELD MET KWETSBARE GROEPEN?
Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden
MENSEN ZIEK OP TOP OVER VOEDSELVEILIGHEID
BALTIMORE – Deskundigen die een top over voedselveiligheid in het Amerikaanse Baltimore bijwoonden hadden de lunch beter over kunnen slaan. Na het eten van een
FOOD FOR THOUGHT: ZELFCONTROLESYSTEEM EN VERBETERPLANNEN
Wist u dat als u deelneemt aan het zelfcontrolesysteem de inspectie pas volledig is afgerond als u het verbeterplan digitaal heeft ingevoerd en heeft gereed
VERVOLG: TEMPERATUURLIJSTEN, EEN VERPLICHTING OF HULPMIDDEL?
In de praktijk blijkt dat er vaak verwarring is over de temperatuurlijsten. Is het nu verplicht om met temperatuurlijsten te werken of is het slechts
BELEIDSNOTITIES VOOR INSTELLINGEN
In de nieuwe Hygiënecode voor de voedingsverzorging zorginstellingen en Defensie 2014 staat dat een instelling een beleidsnotitie moeten hebben opgesteld waarin de directie het naleven
ALLERGENEN WEL OF NIET VERMELDEN?!
Veel bedrijven zitten met de vraag welke allergenen zitten er in mijn grondstoffen en welke allergenen moet ik straks op een onverpakt product ook daadwerkelijk
HOUWERS GROEP TROTS JURYLID BIJ BAKE IT, TILL YOU MAKE IT
Inspecteur Harm Hoesen was maandag 30 juni j.l. namens de Houwers Groep jurylid bij de bakwedstrijd “Bake it, till you make it!” Dit ludieke initiatief
NAJAAR SYMPOSIUM “WELZIJN IN ZORG” 25 SEPTEMBER TE NIJMEGEN
Najaar symposium ‘Welzijn in zorg!’, donderdag 25 september te Nijmegen Als toonaangevend inspectiebedrijf vindt de Houwers Groep het belangrijk om de laatste ontwikkelingen op het
VAKANTIEKRACHTEN EN KENNIS
In de vakantietijd wat extra handjes om de zomer door te komen, als het vaste personeel van hun welverdiende vakantie wil genieten, is een bekend
TEMPERATUURLIJSTEN, EEN VERPLICHTING OF EEN HULPMIDDEL?
In de praktijk blijkt dat er vaak verwarring is over de temperatuurlijsten. Is het nu verplicht om met temperatuurlijsten te werken of is het slechts
Openbaarmaking inspectieresultaten NVWA
Binnenkort kunnen uw gasten zien hoe veilig u met voedsel werkt. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en via een app
SYMPOSIUM MAANDAG 16 JUNI – MELD U NU AAN!
Op maandag 16 juni organiseert de Houwers Groep een middagsymposium ter ere van het 25-jarig jubileum. Hier wordt u uitgebreid geïnformeerd over het thema ‘zelfcontrole,
ALERGENENWETGEVING
Vanaf 13 december 2014 gaat de nieuwe Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen van start. Bedrijven zoals restaurants, slagers, bakkers, zorginstellingen, cateraars en ieder die onverpakte voedingsmiddelen
HET GEVAAR VAN ONGEDIERTE
Voedselveiligheid en ongediertepreventie zijn belangrijke begrippen voor alle bedrijven en instellingen waar met voedsel wordt gewerkt. Plaagdieren, zoals muizen en ratten, mogen niet aanwezig zijn
5x VEILIG BBQ-EN
De zomer is in aantocht en dan is het heerlijk om met het lekkere weer met de cliënten naar buiten te gaan en de barbecue
BAKE IT TILL YOU MAKE IT
De Zoete Citroen presenteert op 30 juni a.s. in samenwerking met o.a. de Houwers Groep het event ‘Bake it, till you make it!’ Een vermakelijk
UITBREIDING INTRANET
Of u nu deelneemt aan het zelfcontrolesysteem of juist gaat voor certificering, uw voedselveiligheid binnen uw bedrijf op orde houden is een continue (verbeter) proces.
AUTOMATISCHE TEMPERATUURSBEWAKING
In de supermarkt een veelgebruikt hulpmiddel wat een alarm geeft op het moment dat de temperatuur in de koeling niet is wat het moet zijn.