KLEINSCHALIG WONEN EN GEZONDE VOEDING

Kleinschalig wonen en gezonde voeding
Binnen de zorg neemt het kleinschalig wonen inmiddels een steeds grotere plaats in. Hiervan is sprake wanneer zorg geboden wordt aan mensen in een huiselijke en herkenbare omgeving. De bewoners vormen met elkaar een gewoon huishouden en kunnen zelf hun dagelijks leven inrichten. De medewerkers zijn onderdeel van het huishouden en sluiten, in de ondersteuning en zorg die zij verlenen, zo veel mogelijk aan bij de leefstijl en de voorkeuren van de bewoners.

Een belangrijk onderdeel hierbij is de voeding en weliswaar gezonde voeding. Wij merken in de praktijk dat dit vaak een ondergeschoven ‘kindje’ is. Een veel gehoorde kreet van medewerkers hierbij is ‘nu moet ik koken voor een grote groep mensen’ of ‘hoe stel ik nu een gezond menu samen?’

Om te zorgen voor een evenwichtige en gezonde maaltijd is er een ‘schijf van vijf’ ontwikkelt die in één oogopslag aangeeft hoe gezond iemand een maaltijd kan samenstellen.

  • Eet gevarieerd
  • Niet te veel en beweeg
  • Gebruik minder verzadigd vet
  • Eet volop groente, fruit en brood
  • Ga veilig met voedsel om

Het doel van bovengenoemde schijf is om ondersteuning te bieden bij het samenstellen van een gezonde voeding. Dit geldt niet alleen voor de warme maaltijd maar eigenlijk hetgeen men eet over de gehele dag, dus ook voor het ontbijt en de lunch. Door deze schijf te gebruiken geeft het de medewerkers een houvast om een gezonde keuze te maken uit het grote aanbod voedingsmiddelen. In dit artikel zullen wij inzoomen op punt 5: ga veilig met voedsel om.

De voedselveiligheid in ons land staat op een hoog peil. Voedsel dat je in de winkel koopt is in principe veilig. Helaas bestaat 100% veilig voedsel niet. Het kan besmet zijn of raken met ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Daarom zijn er heel wat regels opgesteld voor mensen die met voedsel werken. Dat vermindert het risico op besmetting met bacteriën aanzienlijk. Maar, helaas hoe goed eenieder zich ook aan deze regelgeving houdt, voedselinfecties komen regelmatig voor. Deze ontstaan vaak thuis in de eigen keuken of binnen uw keuken.

Door zelf veilig om te gaan met je eten, verminder je het risico om ziek te worden. De onderstaande vijf stappen helpen je om veilig te eten, van het moment dat je iets koopt in de winkel, tot het bewaren.

 

  • Kopen, door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties.
    Wassen, door je handen goed te wassen, spoel je bacteriën weg, ook schadelijke.
  • Scheiden, door bij de voorbereiding hygiënisch te werk te gaan, voorkom je de kans op kruisbesmetting.
  • Verhitten, door je eten goed te verhitten dood je bacteriën, ook de schadelijke. Verhit warm eten dus goed, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren. En schep je eten tussendoor om als je het opwarmt in de magnetron, om de hitte te verdelen.
  • Bewaren, door je boodschappen en maaltijdrestjes goed gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich veel minder snel bij een lager temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4 °C.

Bron: Voedingscentrum