Nieuws
OPMERKELIJKE ZAKEN TIJDENS EEN ONAANGEKONDIGD BEZOEK AAN EEN SUPERMARKT
De medewerkers in een supermarkt hebben over het algemeen een training basiskennis hygiëne genoten waarbij ook persoonlijke hygiëne behandeld is. Doordat er verschillende versafdelingen in
VIDEOS: ‘WAGENINGEN’ MAAKT ONZE VOEDING BETER
Video: ‘Wageningen’ maakt onze voeding beter De groei van de wereldbevolking van zeven naar negen miljard leidt tot internationale voedselvraagstukken. Onderzoek en innovatie rond voedsel
‘STERRENCHEFS EXPERIMENTEREN TEVEEL’
Volgens Benedikt Sas, professor in de Voedselveiligheid van de Universiteit van Gent, brengen sterrenchefs de volksgezondheid in gevaar door teveel te experimenteren met zowel ingrediënten
PAARDENVLEES GEMENGD MET RUNDVLEES
En weer worden we verrast door een bericht in de krant dat ondernemers rommelen met levensmiddelen. In dit geval niet gevaarlijk, maar het vertrouwen van
RECHTSTREEKS MELK VAN DE BOER IN UW IJS?
Met het voorjaar weer in het verschiet zijn ook de ijsbereiders weer actief met het ontwikkelen van hun basisproduct: de ijsmix. In dat kader krijgen
VLEES AANZETTEN OP DE BAKPLAAT
Uit de praktijk van onze inspecteurs In de horeca en catering is een trend ontstaan om spiervlees aan te zetten op de bakplaat en vervolgens
VOEDSEL VEILIG TERUGKOELEN IN EEN POELIERSBEDRIJF
Tijdens inspecties bij poeliersbedrijven worden onze inspecteur regelmatig gevraagd naar het terugkoel-proces vanuit de grill naar de toonbank. Wij hebben een aantal tips voor u
BESMETTE HAMBURGERS
De EHEC bacterie maakt slachtoffers onder kinderen in Zweden en de rundvleeshamburgers komen uit Nederland. Vorig jaar in Duitsland ook al 30 doden door deze
BORGING VOEDSELVEILIGHEID KAN EFFICIËNTER
Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, adviseert de regering en Staten-Generaal om de regel¬druk voor bedrijven, burgers, en beroepsbeoefenaren in de zorg, onderwijs, veiligheid en sociale
ALLERGENEN INFORMATIE
Allergenen informatie Op 22 november 2011 is de officiële tekst van de nieuwe Verordening Voedselinformatieverstrekking verschenen. VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011 heeft verstrekkende gevolgen. De etiketteringsrichtlijn
IJSVAK 2013, ‘DE VAKBEURS VOOR AMBACHTELIJKE IJSBEREIDERS!’
Dit jaar wordt IJsVak-nieuwe stijl georganiseerd. Dit betekent dat twee teams onafhankelijk van elkaar de IJsVak-Beurs en de IJsVak-Wedstrijden organiseren. Hiermee wordt een nog aantrekkelijker
HERZIENING HYGIËNECODE VOOR DE VOEDINGSZORG IN ZORGINSTELLINGEN EN DEFENSIE
De Hygiënecode zal inhoudelijk niet drastisch wijzigen. Wel is uitgesproken dat er meer aandacht moet komen voor gebruiksgemak. Een ander belangrijk aandachtspunt is het gebruik
PLAAGDIERBESTRIJDING EN RISICO’S DOOR NICO VONK, KAD
Muizen, ratten, kakkerlakken. Het zijn enkele diersoorten die aangemerkt worden als ongedierte. Wat verstaan we eigenlijk onder ongedierte? “Ongedierte zijn die diersoorten die een bedreiging
EEN NIEUW JAAR…
Na de drukke feestmaand december en de start van een heel nieuw jaar is het tijd voor een frisse start. Houwers Holtackers heeft voor het
HH KLANTEN AAN HET WOORD OVER FUNCTIONALITEIT VAN INSPECTIES EN INTRANET
HH klanten aan het woord over functionaliteit van inspecties en intranet Houwers Holtackers vind het van belang om de mening van haar klanten te horen.
HH VIERT FEEST, UITBREIDING ACCREDITATIE ISO 17020!
Houwers Holtackers Foodsafety and Quality uit Geldermalsen heeft haar unieke positie tot januari 2017 weten te verstevigen. Houwers Holtackers is opnieuw erkend door de RVA
NVWA MAAKT MET ALBRON AFSPRAKEN OVER EFFICIËNTER TOEZICHT
De (bedrijfs)restaurants van Albron BV krijgen te maken met een nieuwe manier van toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Albron BV heeft toegezegd
VOEDSELBANK BOMMELERWAARD VOLDOET AAN ALLE EISEN VOOR KWALITEIT
De Bommelerwaard mag trots zijn op de voedselbank. Als tweede in Nederland heeft de voedselbank Bommelerwaard namelijk een HACCP certificering. Donkere wolken drijven over het
ZO AAN HET EIND VAN HET JAAR…
De laatste maand is alweer gestart…. Ook deze maand zullen de inspecteurs op de weg zitten voor inspecties. Naast het uitvoeren van de inspecties is
INSPECTIERESULTATEN NVWA
De NVWA maakt steeds verdere vorderingen in de openbaarmaking van inspectieresultaten. Voor een heel aantal sectoren is dit al praktijk en het is de planning
BTW-TARIEF OMHOOG VAN 19% NAAR 21 %
Per 1 oktober 2012 is het algemene btw tarief van 19% verhoogd naar 21%. Het lage btw-tarief blijft 6%. Het nieuwe BTW tarief van 21
TERUGHAALACTIE MET SALMONELLA BESMETTE ZALM GOED NAGELEEFD
Supermarkten, viswinkels, horecagroothandels en visverwerkende bedrijven hebben goed gehoor gegeven aan de terughaalactie van de met salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk.
DALING MELDINGEN VOEDSELINFECTIES
Het lijkt een enorme tegenstelling met voorafgaand bericht maar ook in 2011 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM minder meldingen van
HYGIËNECODE VOOR HET POELIERSBEDRIJF, HET HOE EN WAAROM…
Zoals voor alle bereidende sectoren heeft ook het poeliersbedrijf een eigen toegesneden hygiënecode. De poelierssector heeft een aantal afwijkende processen die niet voorkomen in de
VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE HYGIËNECODE BROOD EN BANKET
De afgelopen maanden hebben onze inspecteurs een groot aantal bakkers bezocht voor een inspectie op basis van de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008.
WIJ STELLEN VOOR… KURT VANDERSTELLE
Geboren in 1970 en per ongeluk op de slagersvakschool terecht gekomen. De slager waar ik als schoonmaakhulp mijn zaterdagmiddagen vulde wist mij zover te krijgen
WIJZIGING OP KOMST IN BELEID NVWA INZAKE LEVERING AAN DERDEN
Al enige jaren is er een erkenningsplicht voor bedrijven die levensmiddelen maken waarin vlees of vleesproducten verwerkt zijn. Dit soort bedrijven worden door de NVWA
ZOMER: HOOFD EN PRODUCTEN KOEL HOUDEN
Deze week is de zomer officieel van start gegaan. Het zomerweer lijkt nog op zich te laten wachten maar voor de supermarkt is het van
INSPECTIES IN DE ZORG…
In de dagelijkse praktijk tijdens het bezoeken van de zorginstellingen komen onze inspecteurs van alles tegen. Veel organisaties doen de uiterste inspanning om het eten
BOEIENDE BIJEENKOMST 11 JUNI 2012
Een Tv-uitzending van Zembla eerder dit jaar was voor Houwers Holtackers aanleiding een minisymposium te organiseren over voedselverspilling in relatie tot voedselveiligheid. Uit diverse invalshoeken
OVERHEID VOERT EIGEN ‘SMAAKPOLITIE’ IN
DEN HAAG – Bezoekers van restaurants en andere horecagelegenheden kunnen binnenkort zelf controleren of in de keuken alles in orde is.Rond de jaarwisseling opent de
BAKKER BART KIEST VOOR HOUWERS HOLTACKERS…
Bart’s Retail heeft in het voorjaar gekozen voor Houwers Holtackers. Bakker Bart is een franchiseketen van bakkerswinkels op toplocaties. De formule wordt geleid en ondersteund
HOUWERS HOLTACKERS GOES USA… EEN TERUGBLIK
Voor iedereen die geïnteresseerd was heeft Harm Hoesen tijdens zijn reis in de USA kunnen volgen middels zijn blog. Eén verhaal in het bijzonder heeft
LUDIEKE ACTIE MET ETIKETTEN VAN SCHOONMAAKMIDDELEN
Consumenten die de afgelopen weken bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel, gootsteenontstopper of een onkruidbestrijdingsmiddel hebben gekocht, doen er goed aan nog eens naar de verpakking te kijken.
MIDDAGSYMPOSIUM MAANDAG 11 JUNI 2012 IN WAGENINGEN
Voedselverspilling waar is het ontstaan? Middagsymposium maandag 11 juni 2012 in Wageningen De middag wordt georganiseerd door Houwers Holtackers. Centraal staat voedselverspilling. Datum: Maandag 11
ICE THIS DAY, 7 MEI 2012 IN WAGENINGEN
Dé kans om uw kennis te vergroten! Kom naar de studiedag te Wageningen. De dag wordt georganiseerd door het IJscentrum en Houwers Holtackers. Centraal staat
PASEN: EITJE MEER OF MINDER?
Door zelf een man te hebben die eieren vervoerd wordt je jaarlijks met Pasen geconfronteerd met de enorme hoeveelheid eieren die men met Pasen eet.
TGT OF THT?
Als producten korter dan 5 dagen houdbaar zijn en/of bij een temperatuur lager dan 7°C bewaard moeten worden, spreken we over zeer bederfelijke producten. Deze
GEEN VOEDSELVERSPILLING, WEL VOEDSELVEILIGHEID
Geen voedselverspilling, wél voedselveiligheid. Het programma Zembla bestede recent aandacht aan voedselverspilling in Nederland. Jaarlijks wordt voor 4 miljard aan voedsel verspild. Een van de
GOEDKEURING AANVULLENDE MODULE HYGIËNE BROOD- EN BANKETBAKKERIJ
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de nieuwe module voor “IJsbereiding” goedgekeurd. De module is geldig per 1 juli 2012. Hiermee komt
HANDVEST: GEZONDER VOEDINGSAANBOD OP SCHOLEN
Politiek, onderwijs, de catering-en automatenbranche en maatschappelijke organisaties zijn het in grote lijnen eens: het voedingsaanbod op Nederlandse scholen moet gezonder. Maar hoe regelen we
INSPECTEUR VERTELD, IJSSALOON VAN HET JAAR 2012
Afgelopen maandag is de ontknoping geweest, één van de 5 genomineerden werd ijssalon van het jaar 2012, Luciano’s IJssalon te Wassenaar. Bij de IJssalon van
NAAM VROM-INSPECTIE GEWIJZIGD
De VROM-inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vormen samen de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT). Dit betekent voor hotel- en bed en
AMBACHTELIJK IJS SMAAKT NAAR MEER…
Ambachtelijk ijs smaakt naar meer… http://www.ijskaartvannederland.nl/
HOUDBAARHEIDSVERLENGING
Het kabinet is de strijd aan gegaan met de verspilling. In delen van de wereld leiden mensen honger en hier gooien we goed voedsel in
PRODUCTSPECIFICATIES LEVERANCIERS
In toenemende mate worden door onze klanten productspecificaties opgevraagd bij hun toeleveranciers. Dit omdat t.a.v. de inkoop, leveranciers geselecteerd moeten worden die “aan de wettelijke
SOCIALE MEDIA
Zoals in de nieuwsbrief van januari aangegeven timmert ook Houwers Holtackers druk aan de digitale snelweg. Hierin mag het onderdeel sociale media natuurlijk niet ontbreken.
UW KETEN GROEN…
In het streven van het NVWA om met minder ambtenaren een effectief en efficiënte toezichts-arrangement toe te passen maken ze al enkele jaren gebruik van
HOE HERKEN IK ACTUELE GECONSOLIDEERDE WETGEVING?
De Europese wetgeving is in een rap tempo van Richtlijnen omgebouwd tot EU Verordeningen. Richtlijnen waren niet bindend voor EU lidstaten, verordeningen echter zijn onverkort
HOUWERS HOLTACKERS GAAT MEE OP DE DIGITALE SNELWEG
Een nieuw jaar geeft altijd weer fris elan, Houwers Holtackers faciliteert haar gecertificeerde bedrijven met een nieuwe noviteit uit de digitale wereld. Het behaalde certificaat