TERUGHAALACTIE MET SALMONELLA BESMETTE ZALM GOED NAGELEEFD

Supermarkten, viswinkels, horecagroothandels en visverwerkende bedrijven hebben goed gehoor gegeven aan de terughaalactie van de met salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA heeft de hele keten vanaf het bedrijf tot de consument of afnemer in beeld gebracht. Hierbij zijn bedrijven stap voor stap benaderd om uit te zoeken welke acties zij hebben genomen om waar mogelijk de zalm tegen te houden. Als de zalm al verwerkt of geleverd was, zijn afnemers en eindgebruikers gewaarschuwd de zalm niet verder te verwerken en niet te consumeren.
Bedrijven die betrokken zalm hebben verhandeld of verbruikt zijn verplicht hun distributielijsten aan de NVWA te geven. Daarnaast moeten de bedrijven hun afnemers melden dat ze de mogelijk besmette zalm geleverd hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle bedrijven dit goed hebben gedaan.

In het weekend na het bekend worden van de salmonellabesmetting zijn inspecteurs van de NVWA bij supermarkten langs geweest om te controleren of er geen met salmonella besmette zalm meer verkocht werd. Uit dit onderzoek bleek dat bedrijven goed gehoor hadden gegeven aan de recall. Onderzoek van afgelopen weekend bij horeca en retail gaf hetzelfde beeld.

De NVWA heeft tegen circa 11 bedrijven een boeterapport opgemaakt, omdat zij de zalm verkochten of hun afnemers niet goed hadden geïnformeerd. Dit is een fractie van het aantal bezochte bedrijven.

Omdat er ook mogelijk zalm van de betrokken partijen aan buitenlandse bedrijven is geleverd, heeft de NVWA de autoriteiten in deze landen geïnformeerd. Daarnaast heeft de NVWA de Griekse autoriteiten gevraagd onderzoek te doen in de zalmverwerkende fabriek in Griekenland. Uit onderzoek van Foppen blijkt namelijk dat alle bij de recall betrokken zalm afkomstig is van 1 van de 6 productielijnen in zijn Griekse fabriek.

Uit voorzorg heeft Foppen tijdens de recall ook de productie van zalm in de Nederlandse fabriek stilgelegd. Na uitgebreid onderzoek heeft Foppen aangetoond dat daar geen besmetting van producten heeft plaatsgevonden. Inmiddels is de productie in de fabriek in Nederland weer hervat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vertrouwen in de maatregelen die door Foppen zijn genomen en zal uiteraard blijven toezien op de voedselveiligheid.

Gevaren salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.
Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

Bron NVWA