PASEN: EITJE MEER OF MINDER?

Door zelf een man te hebben die eieren vervoerd wordt je jaarlijks met Pasen geconfronteerd met de enorme hoeveelheid eieren die men met Pasen eet. Manlief is hierdoor namelijk meer onderweg dan normaal om de bestelde eieren op tijd bij de distributiecentra af te leveren. Uit een artikel van het PVE blijkt dat Nederlanders gemiddeld ongeveer 32 miljoen eieren met Pasen eten. Dit betekent gemiddeld twee eieren per persoon. Normaal ligt de consumptie van Nederlanders op zo’n 188 eieren per persoon per jaar.

Huishoudelijke aankopen vormen het grootste deel van het eierenverbruik. Nederlanders eten thuis zo’n 115 eieren per jaar. Tijdens Pasen, in het najaar en vooral met Kerst is de consumptie het hoogst. Buitenshuis worden jaarlijks per persoon circa 30 eieren genuttigd. Dit gaat dan om de consumptie in de horeca, instellingen en bedrijfskantines. Ongeveer 43 eieren worden in verwerkte vorm genuttigd, zoals in ijs, brood, koek of gebak.

Hoe weet je nu als ondernemer of de eieren die je koopt veilig zijn? Door na te gaan of de leverancier van de eieren in bezit is van een IKB certificaat. IKB Ei is een kwaliteitsbeheersingssysteem in de Nederlandse eiersector. Het systeem garandeert de productie van veilige eieren. IKB Ei omvat de totale productiekolom, zoals pluimveehouderijen, verwerkende bedrijven en verkooppunten. Voor elke schakel zijn IKB-normen vastgesteld. Aan de regeling kan op vrijwillige basis worden deelgenomen. De IKB controles omvatten onder andere administraties en bedrijfsvoering, huisvesting en stalsystemen, diervoeding, medicijngebruik, diergezondheid, aan- en afvoer van dieren, transport, productveiligheid en hygiëne.

Bedrijven die volgens de IKB Ei regeling zijn gecertificeerd worden gecontroleerd op het werken volgens de normen. Overtreding van de regels kan leiden tot verlies van het IKB-certificaat. 95% van de Nederlandse eieren valt onder IKB. Nederlandse supermarkten verkopen alleen eieren die volgens de IKB eisen zijn geproduceerd.

In combinatie met IKB Ei wordt standaard het Nationaal Actieplan Salmonella gecontroleerd. Het plan is een bestrijdingsaanpak om salmonellabesmettingen te voorkomen. Het plan omvat een pakket van strenge maatregelen. Het actieplan is vastgelegd via verordeningen van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Zo kan iedereen met een gerust hart volgend jaar met Pasen een eitje meer eten..

Bron: PVE, IKB

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/06/IKB-logo.jpg