Nieuws
IJSVAK 2012
Het evenement dat de IJsvak en IJswedstrijden verenigt, vindt plaats op maandag 6 en dinsdag 7 februari 2012. Een derde, nieuw moment voor de bekendmaking
CERTIFICAAT VOOR VOEDSELBANK TIEL DEC
Voedselbank Tiel heeft 24 november j.l. het HH certificaat van Toos Houwers in ontvangst mogen nemen. Dit betekent dat Voedselbank Tiel over een erkend bewijs
DE NIEUWE VWA WORDT NEDERLANDSE VOEDSEL EN WARENAUTORITEIT
Op woensdag 23 november jl. heeft de nVWA haar plannen ontvouwt voor 2012 in het spoorwegmuseum in Utrecht ten overstaan van al haar stake-holders. Alle
FOOD FOR THOUGHT….. VOEDSELVERSPILLING
In een onlangs verschenen onderzoek is naar buiten gekomen dat de consument jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak gooit. Dat
HET NOROVIRUS DUIKT WEER OP
Afgelopen weken is het norovirus wederom opgedoken. Het virus wat buikgriep veroorzaakt is erg besmettelijk. Eerder dit jaar maakte wij melding van het norovirus in
LATEXHANDSCHOENEN NIEUWE ZIEKMAKER!
Met deze kop opende de Telegraaf op 19 oktober 2011 een artikel. Een medewerkster uit een academisch ziekenhuis had door haar werkzaamheden op de OK
GILDENEVENT 11, INSPIRATIETHEATER VOOR VAKMENSEN
Houwers Holtackers staat 21 november a.s. op het GildenEvent11 in Cinemec in Ede. In 9 theaters worden inspiratieve presentaties geboden. Programma GildenEvent11 biedt o.a. Spectaculaire
AANVULLENDE PROCESSEN OP EEN HYGIËNECODE
Bij het inspecteren door de inspecteurs van HG wordt bij aanvang van de inspectie de scoop vastgesteld van een bedrijf. Dit houdt in dat wordt
ALLERGENEN INFORMATIE OP HET ONVERPAKT PRODUCT
In Brussel is een akkoord bereikt over een nieuwe EG Verordening met de naam: Verstrekking Voedselinformatie aan de Consument 2011. Deze Verordening is een samenvoeging
RETOURSTROMEN
Dierlijke bijproducten zijn producten van dierlijke oorsprong die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn bedoeld. Levensmiddelen met producten van dierlijke oorsprong die meer voor menselijke
VEILIGHEID OP DE WERKVLOER
Veiligheid op de werkvloer. Elke onderneming dient een RI&E uit te voeren op de werkvloer in zijn bedrijf ter inventarisatie van de gevaren die medewerkers
WIST U DAT…
…Er geen wettelijke criteria voor de temperatuur van het eten zijn op het moment dat het uitgeserveerd op de tafel van de gasten verschijnt. Uiteraard
ALBRON NEDERLAND BV KIEST VOOR HOUWERS HOLTACKERS
Albron Nederland bv kiest voor Houwers Holtackers Ook Albron Nederland bv heeft voor Houwers Holtackers gekozen. Met ingang van 1 september j.l. worden de Albron
KRUISBESMETTING ONDERSCHAT GEVAAR
Als inspecteurs de vraag aan medewerkers stellen wat kruisbesmetting is, komt in veel gevallen het antwoord: voorkomen dat rauwe producten op je snijplank in contact
NIEUWE HYGIËNECODE VOOR CBL IS PER 1 OKTOBER 2011 OFFICIEEL VAN KRACHT!
Met ingang van 1 oktober 2011 is de nieuwe CBL-code officieel van kracht, dat betekent dat de nVWA na deze datum mag gaan handhaven op
NIEUWE HYGIËNECODE VOOR IJSBEREIDING GAAT PER 1 OKTOBER 2011 OFFICIEEL VAN KRACHT
Op 1 april 2011 is nieuwe hygiënecode voor de ijsbereiding uitgekomen. En deze gaat per 1 oktober 2011 van kracht! Eenvoudiger, toegankelijker en duidelijker, dat
OPENBAARMAKING CONTROLEGEGEVENS DOOR NVWA
De minister van VWS heeft op 14 april jl. de Tweede Kamer een brief geschreven waarin ze de nVWA opdracht geeft per 1 januari 2012
JAARLIJKSE VERIFICATIE VAN HET HACCP-SYSTEEM
In de nieuwe CBL-code wordt een jaarlijkse verificatie van het HACCP-systeem verplicht gesteld. Hoe voer je dat uit en wat moet er dan allemaal gecontroleerd
NIEUWE HYGIËNECODE CBL 2011
Nieuwe Hygiënecode CBL is uitgebracht per 1 april en treedt per 1 oktober 2011 in werking. Na 9 jaar is er eindelijk een herziene versie,
OOK VOEDSELBANK TIEL IN DE BAN VAN CBL HYGIËNECODE 2011
“Toen ik onlangs een presentatie gaf bij de Rotary Geldermalsen over onze voedselbank in Tiel, bood Toos Houwers spontaan haar diensten aan met haar inspectiebedrijf.
PROGRAMMA ONGEDIERTEBESTRIJDING
Het weren van ongedierte is de belangrijkste preventieve maatregel die de CBL-code voorschrijft. Daarnaast dient de supermarkt een programma te hebben voor ongediertebestrijding. Dit mag
RESTSTOFFEN
De afvoer van reststoffen valt buiten de werking van de CBL-code. Hiermee ben je niet gevrijwaard van je wettelijke verplichting. Elke ondernemer dient zich ervan
TEMPERATUURSMETINGEN CBL OP EEN RIJ
Temperatuursmetingen CBL Code op een rij: 1) Ontvangstcontrole is niet verplicht als de levensmiddelen rechtstreeks van het DC komen en het DC aantoonbaar het transport
ALLERGENEN VERMELDING OP ONVERPAKTE LEVENSMIDDELEN
Nieuwe Europese Verordening 16555 m.b.t. “Voedselinformatie aan de consument” is voorgelegd aan de EU-commissie voor politiek akkoord. Dit betekent dat de technische inhoudelijke afstemming in
IJSSALON FLORENCE UIT NEDERWEERT: WINNAAR IJSSALON 2011!
Marcel en Marjo Janssen worden van harte gefeliciteerd met hun behaalde succes tijdens de IJsvak 2011! Voor ons als inspectieteam kwam het niet als verrassing.
INSCHRIJVING ICE THIS DAY 2011
Om alle facetten van voedselveiligheid en hygiëne voor ambachtelijke ijsbereiders eens goed op een rij te zetten, organiseert het IJscentrum, in samenwerking met Houwers Holtackers
NIEUWE HYGIËNECODE IJSBEREIDING
Nieuwe hygiënecode ijsbereiding gaat 1 april 2011 van kracht. Vanaf die datum is de nieuwe hygiënecode te downloaden op de sites van www.ijscentrum.nl en www.kenniscentrumhoreca.nl.
NOROVIRUS
Het superbesmettelijke norovirus, dat jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders velt met buikgriep, kan in veel restaurants en eetcafés ongestoord slachtoffers maken. Eén op de
IJSVAK 2011
Op dinsdag 8 februari wordt het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor ambachtelijke ijsbereiders gehouden in het NBC in Wageningen. IJsbereiders en -verkopers geven er acte de présence.
DE BRAND IN MOERDIJK
Even schrikt weer heel het land, we zijn ontsnapt aan een ramp! Als het ergens toch goed geregeld is, dan is dat toch wel in
EEN NIEUW JAAR MET NIEUWE INZICHTEN
Het zelfcontrolesysteem van Houwers Holtackers is nu ruim een jaar in de lucht. Aan het einde van het jaar, als alle inspecties zijn afgerond, kunnen
HYGIËNE EEN SCHONE ZAAK IN EEN GROEN BEDRIJF
Als je in het jaarverslag van de nVWA leest dat 29 bedrijven in Nederland zijn gesloten omdat bij herhaling is vastgesteld dat de hygiëne ernstig
MELDPLICHT LISTERIA
De EG Verordening 2073/2005 is nu 5 jaar van kracht. De mist trekt langzaam op en de interpretatie van de wetgeving krijgt richting. Wat voor
CAFETARIA DE VERGULDEN ERPEL WINNAAR CAFETARIA TOP 100
Sinds 2008 is Cafetaria de Vergulden Erpel in Waalwijk aangesloten bij Houwers Holtackers. Jaarlijks wordt er meerdere keren een inspectie uitgevoerd, altijd onaangekondigd, ter ondersteuning
EEN TROUWE RELATIE VERTELT…
Het IJshuisje in Beek (Lb) werd jaren gerund door trots eigenaar Dhr. van Dooren. Per 1-11-2010 geeft hij de leiding over aan zijn dochter en
GGD EN NVWA ONDERTEKENEN SAMENWERKINGSPROTOCOL
GGD Nederland en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben 10 november 2010 een samenwerkinsprotocol Q-koorts en een intentieverklaring ondertekend. De al langer bestaande
MINDER MELDINGEN VAN VOEDSELINFECTIES IN 2009
In 2009 is een duidelijke daling ten opzichte van voorgaande jaren te zien van het aantal meldingen van voedselinfecties en voedselvergiftigingen. Dit staat vermeld in
DE NVWA SLUIT SNELLE BEDRIJVEN MET VIEZEN KEUKEN
Sinds 2009 hanteert de VWA het motto “Verbeteren of sluiten” voor notoire overtreders. Voor 29 bedrijven heeft dit tot directe sluiting van hun keuken geleid.
KIP IS TOCH OK
Kippenvlees is veilig, ondanks de dikwijlse besmetting met ESBL-producerende bacterien. Vast staat dat deze ESBL vormende bacterie in rauw kippenvlees is gevonden, maar dat dit
MOGEN MINDERJARIGEN SCHOONMAKEN?
Voor veel bedrijven is het nog onduidelijk op welke wijze minderjarige medewerkers om mogen gaan met Reinigings- en Desinfectiemiddelen. Regels hieromtrent zijn vastgelegd in het
VERSRAPPORT 2010
Het Versrapport van 2010 is eind september gepresenteerd. Supermarktketen Jan Linders krijgt van de eigen klanten het hoogste cijfer voor de vers afdelingen, met name
ZELFCONTROLESYSTEEM IN DE SCHIJNWERPERS
Houwers Holtackers is spreker op het VMT-congres “Kwaliteitsmanagement, een lust of een last?” Kom erachter wat deelname aan het zelfcontrolesysteem voor uw organisatie kan betekenen!
EU-ALLERGENENWETGEVING HORECA KRIJGT VORM
Op dit moment geldt de allergenenwetgeving enkel voor voorverpakte voedingsmiddelen. Producten op de markt, versafdeling van de supermarkt of in restaurants zijn niet geetiketteerd. Voor
HET ZELFCONTROLESYSTEEM IN DE PRAKTIJK…
Een van de deelnemers aan het zelfcontrolesysteem is AC Restaurants & Hotels Nederland. Met 19 locaties in Nederland op locaties langs snelwegen een bekende keten
STERFGEVAL DOOR ETEN KROKET
Een 25-jarige Duitse vrouw overleed deze zomer na het eten van een satékroket in een Nederlands cafetaria. Ondanks een pinda-allergie nuttigde de vrouw een satékroket
1 MILJOEN EURO VOOR CERTIFICERING VISKETEN
Minister Gerda Verburg stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van certificering binnen de visketen. Certificering steunt hiermee milieuvriendelijke productiemethoden. De subsidieregeling wordt opengesteld
ICE THIS DAY, WEES WIJS MET IJS!
Op maandag 13 september a.s organiseert het IJscentrum Wageningen in samenwerking met Houwers Holtackers een themadag Voedselveiligheid & Hygiene. Een dag die u als ondernemer/ijsbereider
VEEL OVERTREDINGEN TIJDENS NIJMEEGSE VERDAAGSE
Tijdens de afgelopen Nijmeegse Vierdaagse heeft de VWA bij 188 tijdelijke bedrijfsruimtes waar levensmiddelen werden verkocht gecontroleerd. Het resultaat: 2 boetes en 60 waarschuwingen. De
WET VOEDINGSCLAIMS ETIKETTEN NOG ONVOLDOENDE NAGELEEFD DOOR FABRIKANTEN
Bij 54% van de door de VWA onderzochte producten zijn voedingsclaims op de juiste manier op het etiket vermeld. In 2008 bedroeg dit percentage 43%.
AZO-KLEURSTOFFEN
Azokleurstoffen zijn de meest gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen. Circa 60 – 70% van de gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen zijn azokleurstoffen. Recent is er een wijziging