Nieuws

Nieuw in Audits.app: handige documenten-bibliotheek
Er is een nieuwe feature toegevoegd aan Audits.app: de documenten-bibliotheek. Deze nieuwe toevoeging biedt een aantal handige voordelen. Houwers heeft begin 2024 Audits.app gelanceerd. Inspecteurs

Muizenkeutels: 5 tips van onze inspecteur
De inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers controleren bij bedrijfsbezoeken altijd op de aanwezigheid van muizenkeutels of uitwerpselen van ander ongedierte. Wat moet een bedrijf doen als

Volop aandacht voor voedselveiligheid op Bakkersvak en IJs-Vak
Veel professionals in de bakkerijbranche en ijsbranche hebben voedselveiligheid hoog in het vaandel staan. Dat bleek eens temeer tijdens Bakkersvak en IJs-Vak 2025. De stand

Bakkerij Van den Bongard trots op certificaat: ‘Zo zien klanten dat we goed bezig zijn’
Bakkersvak vormde een mooi toneel voor bakker Jack van den Bongard om het welverdiende inspectiecertificaat van Houwers te ontvangen. Dit is niet zomaar een papiertje,

IJssalon De Hoop wint Voedselveiligheid Bokaal tijdens IJsVak-Wedstrijden
Hij werkte niet alleen schoon en netjes tijdens de IJsVak-Wedstrijden 2025; ook zijn persoonlijke verzorging en presentatie waren top. Volgens de Inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers

Hoi-Leon Leung van HMSHost wint Voedselveiligheid Bokaal NK De Lekkerste
De Voedselveiligheid Bokaal van het NK De Lekkerste 2025 is gewonnen door Hoi-Leon Leung van HMSHost Schiphol. Hij was de deelnemer op de Horecava die

IJsseizoen 2025: 8 tips voor een voedselveilige ijssalon
De eerste liefhebbers staan binnenkort weer in de rij voor de ijsvitrine. IJssalons zijn volop in voorbereiding en voedselveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Maar waar moet je op letten? Houwers geeft 8 tips voor een voedselveilig ijsseizoen.

3 redenen om Houwers te bezoeken op Bakkersvak en IJs-Vak
Evenementenhal Gorinchem is in maart weer het toneel voor alle inspiratie, innovatie en creativiteit die de bakkersbranche en ijsbranche te bieden hebben. Het is natuurlijk

De Zuivelhoeve: ‘Een schone winkel is een winkel die beter verkoopt’
Producten verkopen met een eerlijk verhaal en de verwachtingen van klanten altijd overtreffen; wanneer dát je streven is, zoals bij De Zuivelhoeve, is het belangrijk

Deelnemers en inspecteurs leren van elkaar tijdens het NK De Lekkerste
Inspecteurs Voedselveiligheid zijn er niet alleen om foodprofessionals te controleren. De deelnemers van het NK De Lekkerste op de Horecava hebben dat dit jaar weer

Waarom een schoonmaakplan nodig is, ook al is de keuken altijd spic en span
Je werkt dagelijks met voedsel en voor jouw bedrijf is voedselveiligheid een prioriteit. Daarom is de verwerkingsruimte altijd schoon en worden deze taken netjes afgevinkt

5 tips voor een voedselveilig 2025
Als de drukke feestdagen voorbij zijn, gaan we aan de slag voor 2025. Hoe zorg jij er ook in het nieuwe jaar voor dat jouw

Hier letten de inspecteurs van Houwers op tijdens het NK De Lekkerste op de Horecava
Wie wilt zien hoe de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers in de praktijk te werk gaan, moet tijdens de Horecava een kijkje nemen bij het NK

Nieuw dashboard Audits.app maakt voedselveiligheid nóg makkelijker
Met de lancering van een nieuw dashboard in Audits.app wordt het nóg makkelijker om de voedselveiligheid in het bedrijf te verbeteren en te waarborgen. Wat

Oliebollen, appelflappen en Berlinerbollen: lekker én voedselveilig?
De geliefde oliebollen en appelflappen komen weer tevoorschijn tijdens borrels en familiebezoekjes. Niet alleen de vertrouwde oliebollenkramen, maar ook bakkers en supermarkten verkopen ze vers.

Temperatuurregistratie nog makkelijker met slimme sensoren
De temperatuur van de koeling en vriezer bijhouden wordt nog makkelijker met de app van CleanUpp. Vanaf nu zijn er namelijk nieuwe sensoren beschikbaar in

Zo blijft Leanne’s Bakery alert op voedselveiligheid
Waarom gaan ondernemers met Houwers in zee? We vragen het dit keer aan Leanne la Grange, die sinds 2020 goed aan de weg timmert met

Wanneer moet een zorginstelling allergeneninformatie overleggen?
De inspecteurs van Houwers staan elke dag klaar om vragen te beantwoorden over voedselveiligheid en hygiëne. Zo kwamen er twee vragen binnen van een zorginstelling

CleanUpp al tien jaar erg handig voor HACCP
Het is tien jaar geleden dat CleanUpp van start is gegaan. Maar wat is CleanUpp nu eigenlijk en waarom is het een handige app voor

Snelle test: voedselveiligheidsexpert of kandidaat voor een opfriscursus?
Het is goed om je kennis over voedselveiligheid op peil te houden. Dat doe je onder andere door jezelf periodiek te testen. Hier volgen vijf

Houwers geeft antwoord: wat is E. coli en hoe voorkom je de aanwezigheid ervan?
Door een uitbraak in de Verenigde Staten en een lichte verontreiniging van drinkwater in Limburg, is E. coli weer in het nieuws. Maar wat is

Kennis bij de hand: de nieuwe allergenenlijst van Houwers
Iedereen die voedsel bereidt of verkoopt, moet zich houden aan de regels omtrent allergenen. Dan is het goed om te weten welke veertien stoffen de

Vraag over voedselveiligheid: ‘Mogen we op deze manier stamppot maken?’
Onze inspecteurs staan elke dag klaar om vragen te beantwoorden over voedselveiligheid en hygiëne. Zo kwam er een vraag binnen van een klant die graag

Waarom onderzoek naar gluten in cafetaria’s belangrijk is
De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft bij zes cafetaria’s monsters afgenomen voor onderzoek naar gluten. Het gaat specifiek over kruisbesmetting bij het frituren van glutenvrije

5 dingen die gebeuren als je de HACCP-registratie digitaliseert
Als je met voedsel werkt, ben je als het goed is bekend met HACCP. Je weet dan ook hoe belangrijk het is om je kritische

Houwers geeft antwoord: waarom is voedselveiligheid extra belangrijk voor YOPI?
Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat het voedsel van jouw bedrijf veilig is. Met andere woorden: dat ze er niet ziek van worden. De term YOPI is daarbij van groot belang, maar waar staat dat voor? Houwers geeft antwoord.

Startende bakkers en voedselveiligheid: 4 dingen om te onthouden
Het aantal bakkers in Nederland is in de laatste tien jaar toegenomen. Net zoals alle bedrijven die met voedsel werken, moeten ook bakkers de voedselveiligheid op orde hebben. Maar hoe doe je dat als beginnende ondernemer? Hier volgen vier dingen om te onthouden.

7 vragen en antwoorden over HACCP
Of je nu net komt kijken of al een aantal jaren werkzaam bent in de voedingsbranche; elke dag valt er wel wat te leren en een opfriscursus is ook nooit verkeerd. Over HACCP bijvoorbeeld. Hier volgen 7 vragen en antwoorden over HACCP om te bestuderen.

Voor vijfde keer op rij geen afwijkingen tijdens cruciale toets bij Houwers
Dat Houwers een unieke positie heeft als inspectie-instelling, is wederom bevestigd. Twee dagen lang heeft de Raad voor Accreditatie het kwaliteitssysteem van Houwers getoetst en de uitslag mag gevierd worden.

Zoek verkoeling voor je producten: 6 koude tips voor snel terugkoelen
We genieten ook in september nog van heerlijke warme dagen. Werk je in de horeca, de zorg, een versspeciaalzaak of een ander bedrijf waar voedsel wordt bereidt? Dan heb je regelmatig verkoeling nodig. Producten die je bereidt, zoals soepen en sauzen tijdens de mise en place, hebben echter het hele jaar verkoeling nodig. Het liefst zo snel mogelijk. Hoe doe je dat? Hier volgen 6 koude tips.

Genieten op het terras, maar zijn de ijsklontjes veilig?
Nog even op een terras tijdens de nazomer met een fris en verkoelend drankje op tafel; wie geniet daar nu niet van? De ijsklontjes zijn niet aan te slepen en de ijsklontjesmachine draait op volle toeren. Het is echter wel belangrijk dat de ijsklontjes voedselveilig zijn. Hoe zorg je daarvoor?

NVWA openbaart resultaten van supermarkten, bakkers, slagers en viszaken
Niet alleen de inspectieresultaten van horecabedrijven worden voortaan bekendgemaakt; sinds 1 juli openbaart de NVWA ook de resultaten van onder andere bakkers, supermarkten, AGF-winkels, slagers en viszaken. Hoe gaat dat in z’n werk?

6 aandachtspunten voor voedselveiligheid in de zorg
Natuurlijk is voedselveiligheid ook binnen de zorg een topprioriteit. Hier volgen vijf aandachtspunten om de voedselveiligheid in zorginstellingen naar het hoogst mogelijke niveau te tillen.

Verandering in traject verscherpt toezicht van de NVWA
Voedingsbedrijven die mogelijk onder verscherpt toezicht komen, krijgen sinds kort te maken met nieuwe termen van de NVWA. Houwers legt uit waar het precies over gaat én wat bedrijven moeten doen in het geval van verscherpt toezicht.

Aantal eventcateraars verdubbeld; hoe zit het met HACCP-certificering?
Nederland telt in 2024 twee keer zo veel eventcateraars dan vijf jaar geleden. De stijging laat zien dat het goed gaat in de branche, maar het is wel van belang dat nieuwe cateraars zich bewust zijn van hun HACCP-verplichtingen.

Houwers geeft antwoord: wat zijn allergenen?
Zorginstellingen, cateraars, horecazaken, ijssalons, bakkerijen, slagers, supermarkten; iedereen die zich met voeding bezighoudt, moet zich houden aan de regels omtrent allergenen. Maar wat zijn allergenen eigenlijk? Houwers zoomt in en geeft antwoord.

IJs & Spijs voor de tweede keer IJssalon van het jaar
IJs & Spijs in Haps is gekroond tot IJssalon van het Jaar 2024. Na 2017 is dit de tweede keer dat de ijsalon van Mark en Jade van Gaal de felbegeerde prijs in de wacht sleept.

Flinke toename van ongedierte in horeca en detailhandel
Restaurants, bakkerijen, buurtsupermarkten en andere etablissementen moeten steeds vaker hun deuren meteen sluiten omdat de NVWA ziet dat er ongedierte rondkruipt. In de eerste vijf maanden van 2024 gebeurde dat 35 keer en dat is meer dan in heel 2023.

Onderzoek naar kruisbesmetting bij frituren glutenvrije producten
Is het veilig voor consumenten met een glutenallergie als de cafetaria de glutenvrije en glutenvolle producten in dezelfde frituurpan bereidt? Die vraag wil de Nederlandse

Wereld Voedselveiligheidsdag; ben jij goed voorbereid?
Voor de zesde keer is het vandaag (7 juni) World Food Safety Day, oftwel Wereld Voedselveiligheidsdag. De Wereldgezondheidsorganisatie wijst dit jaar onder meer op het belang van adequate controle.

Zelfcontrole: wat is dat en wat is het voordeel?
Restaurant, supermarkt, zorginstelling, ijszaak, bakker, slager; een bedrijf dat zich met voedsel bezighoudt, kan een bezoek verwachten van de NVWA. Ondernemers kunnen ook een zelfcontrolesysteem invoeren. Wat houdt dat in en waarom is dat voordelig?

Horeca-starters krijgen hulp bij voedselveiligheid
Startende ondernemers in de horeca hebben moeite om te voldoen aan de voedselveiligheidscriteria. Daarom wil de NVWA starters bij het begin van hun bedrijfsvoering begeleiden door meer voorlichting te geven. Ook Houwers biedt tools voor starters.

Slagers testen hun kennis over voedselveiligheid; hoe hebben ze het gedaan?
Consumenten die graag een lekker stukje vlees bij de slager halen, moeten erop vertrouwen dat ze voedselveilig kunnen genieten. Ondernemers doen er goed aan om hun kennis op dat gebied regelmatig bij te schaven. Dat is precies waarom Houwers onlangs een HACCP-training verzorgde voor slagers.

5 checks: voldoet jouw bedrijfsruimte aan de inrichtingseisen?
De inrichting van de bedrijfsruimte waar eten en drinken wordt bereid, is ontzettend belangrijk. Echter, de kennis over de inrichtingseisen laat nog weleens te wensen over, blijkt uit inspecties van de NVWA. Daarom delen we 5 aandachtspunten voor de inrichting.

Houwers bundelt alle kennis over allergenen
Allergenen zijn hot topic, ook tijdens inspecties. Om ondernemers een handje te helpen, heeft Houwers een speciale pagina op de website ingericht.

Opfriscurcus verhitten en terugkoelen: ken jij de regels nog?
Uit inspecties van de NVWA blijkt dat vooral in de horeca de regels voor verhitten en terugkoelen niet goed worden nageleefd. Echter is het voor alle segmenten aan te raden om iedereen een kleine opfriscursus te geven. Wat zijn ook alweer de temperaturen en tijden om in de gaten te houden?

Inspecteur Houwers: ‘IJsVak-Wedstrijden waren van hoog niveau’
Ze hebben gecontroleerd op voedselveiligheid en hygiëne, maar hebben niets gevonden; de inspecteurs van Houwers waren erg onder de indruk van de deelnemers aan finale van de IJsVak-Westrijden 2024. “Ze hadden het écht goed op orde.”

IJsseizoen 2024: 8 tips voor een voedselveilige ijssalon
De eerste liefhebbers staan binnenkort weer in de rij voor de ijsvitrine. IJssalons zijn volop in voorbereiding en voedselveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Maar waar moet je op letten? Houwers geeft 8 tips voor een voedselveilig ijsseizoen.

Audrey Biermans van Vitam wint Voedselveiligheid Bokaal
Ze heeft alle processen rondom voedselveiligheid uitstekend uitgevoerd tijdens het NK de Lekkerste op de Horecava. Daarom heeft Audrey Biermans van Vitam de Voedselveiligheid Bokaal 2024 van Houwers gewonnen. Ze werd op haar werk verrast door de inspecteur van Houwers, die de bokaal kwam uitreiken.

Een lekker softijsje uit een schone machine? Zo doe je dat
Vierkante beker, reuzebeker, oubliehoorn, nootjes, chocolade of natuurlijk spikkels; ook dit seizoen gaan er weer miljoenen softijsjes over de toonbank in ijssalons, cafetaria’s en pretparken. Waar de softijsmachines ook staan; ze moeten voldoen aan de regels omtrent voedselveiligheid.