Stichting Voedselbank Amstelveen kreeg op 15 augustus 2016 in De Olmenhof het door hen zo begeerde ‘Groen Certificaat Voedselveiligheid’ van de Houwers Groep, uit handen van landelijke bestuurder Jaap Sala (oud-politicus van PvdA en voormalig burgemeester van de gemeente Sluis in de provincie Zeeland). Vanaf 18.45 uur druppelden de mensen binnen. Er waren wat mensen van de pers, enkele genodigden en natuurlijk vrijwilligers. Die laatsten verwenden de gasten met koffie, thee en een stukje taart.
Grea verwelkomde alle binnenkomende gasten zeer hartelijk en hield goed in de gaten of alles wel volgens haar plannetjes verliep. Jeroen Brandes, wethouder van Welzijn (PvdA) kon helaas wegens ziekte niet aanwezig zijn, maar Herbert Raat was er in ieder geval wel om de honneurs waar te nemen.
De Houwers Groep is een onafhankelijk inspectiebedrijf op het gebied van voedselveiligheid. Daarin zijn ze inmiddels al 25 jaar actief, eerder onder de naam Houwers Holtackers. Ze kunnen de organisaties inspecteren, maar ze bieden ook ondersteuning en opleidingen op het gebied van voedselveiligheid.
Bedrijven die door de Houwers Groep worden geïnspecteerd en een voldoende scoren, komen in aanmerking voor een Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)-inspectiecertificaat. Er moet aan veel eisen worden voldaan om het groencertificaat te kunnen behalen. Om al deze zaken te controleren wordt in de toekomst regelmatig opnieuw (onaangekondigd) gecontroleerd.
De Voedselbanken van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken kunnen het certificaat behalen, wanneer ze op meer dan 80 van de 100 haalbare onderdelen voldoende scoren. Voor de andere punten moet een verbeterplan zijn opgesteld. Voedselbank Amstelveen behaalde voor het certificaat een maximale score van 100 punten, terwijl 80 is vereist. Grea Twint coördinator en initiatiefneemster van de voedselbank: ‘Wij voldoen daarmee aan ‘Waarborging Voedselveiligheid Nederlandse Voedselbanken’ en het is een bewijs voor een correcte manier van werken op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. V.V.N. hecht grote waarde aan het behalen van het Groen Certificaat. De reden is dat landelijk opererende supermarkten dan pas bereid zijn, om hun overtollige voedselwaren aan de lokale voedselbanken af te staan. Hulde aan al onze geweldige vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt!’
Mevrouw Ellen Essed coördinator Waarborging Voedselveiligheid Voedselbanken Nederland, vertelde dat het project in Amstelveen driekwart jaar geleden is gestart en Grea stond positief tegen de voorstellen. Dat heeft geleid tot de eerste inspectie en dat was heel goed, maar er waren toch verbeterpunten. Na een intensieve training van de vrijwilligers werden de verbeteringspunten verholpen en op 3 augustus 2016 kwam de certificeringsinspectie en Voedselbank Amstelveen behaalde de perfecte score van 100 punten! Mevrouw Essed: ‘Jaarlijks komen er straks inspecteurs langs, onaangekondigd. De 100 punten zijn fantastisch, maar halen is één en houden is twee. Ik wens het team veel succes met hun werkzaamheden!’
De volgende spreker was de heer Jaap Sala en hij vertelde meer over de achtergronden van de certificering: ‘De Vereniging Voedselbanken Nederland is een twee en een half jaar geleden opgericht en toen hadden wij 138 voedselbanken in Nederland. Inmiddels zijn er al 163 met totaal 550 uitgiftepunten. Elke week worden pakketten uitgedeeld aan 92.000 Nederlanders en dan gaat het nog maar om 6-7% van de mensen, die onder de armoedegrens zitten. En toch zijn er politici die zeggen dat er geen armoede in Nederland is. Daar bemoeien wij ons niet mee, wij zijn een apolitieke organisatie en wij willen gewoon concreet dingen doen. Dat doen wij samen met 15.000 vrijwilligers.’
De heer Sala zei vervolgens dat de organisatie geen duurbetaalde manager heeft, ook geen duur hoofdkantoor in Utrecht en alle medewerkers werken op vrijwillige basis. Dit feit helpt het vertrouwen op te wekken op lokale niveau en daardoor heeft iedereen dezelfde intentie. Het is daardoor dat de organisatie een positieve naam kreeg in de samenleving. De Vereniging Voedselbanken Nederland is eigenlijk een service-organisatie en de filosofie erachter is, dat de lokale voedselbanken het beste zijn geïnformeerd over de stand van zaken in de betreffende gemeente en als bestuur willen zij zich daarmee helemaal niet mee bemoeien.
De heer Sala: ‘Maar wij kunnen dingen doen, die jullie zelf niet kunnen doen. Zoals supermarktketen Lidl profileert zich op verse groente en fruit en hoe doen ze dat? Heel eenvoudig, door de groente die ‘s ochtends binnenkomt na sluitingstijd weg te gooien en de volgende ochtend komt er weer verse groente in de zaak. Los van het feit, dat ze enorme hoeveelheden voedsel als afval naar de afvalverwerking doen, en daarvoor moeten betalen, wordt een heleboel voedsel verspild. De landelijke vereniging heeft in een contract met Lidl besloten, dat al die weggegooide groente naar onze distributiecentra gaan en dat is zo’n 15.000 kilo per week. Dus dat zijn massale hoeveelheden.’
Sala: ‘Albert Heijn heeft 860 filialen en die gooiden tot voor kort alle vleeswaren die de ‘THT’ (Tenminste Houdbaar Tot) datum bereikten, gewoon weg en dan moesten ze afvalkosten betalen. Wij hebben met hen kunnen afspreken, dat in elk AH filiaal een snel vriezer komt, waar deze tht vleeswaren op -20 °C Celsius worden diepgevroren, zodat wij ze later kunnen uitdelen bij onze klanten. Dat zijn landelijk gigantische aantallen!
‘Vier jaar geleden heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gezegd na een onderzoek bij 30 voedselbanken in Nederland, dat volgens hun oordeel eigenlijk alle voedselbanken moeten gesloten worden, omdat ze de normen van de voedselveiligheid overtraden. Toen werd een landelijk project uitgerold om al onze leden de voedselveiligheid te motiveren, stimuleren en te bewaken. In het begin ging het moeizaam, want veel mensen hadden het druk en dan moesten ze ook nog registratieformulieren bijhouden. Maar nu hebben van de 163 leden, 152 de Groene status bereikt. Vroeger waren de grote supermarktketens zonder uitzondering, niet bereid om aan ons voedsel te schenken, alleen in uiterste nood. Ze waren bang voor reputatieschade, want als iemand ziek zou worden, of in het ergste geval zou overlijden omdat het voedsel niet goed meer was, hun naam te grabbel zou worden gegooid. Deze bedrijven hebben dus op ons druk uitgeoefend, om aan dit veiligheidsproject te werken en het is fantastisch dat hier in Amstelveen het 100 punten resultaat is bereikt!’
De heer Sala legde uit aan de aanwezigen: ‘Het is erg leuk, dat alle grote supermarktketens hun voedseldonaties gaan verdubbelen, maar het betekent veel meer werk voor de mensen in de logistiek. Het moet binnen zes weken geregeld worden en de vereniging gaat hier systematisch aan werken. Na een inspectie van de Voedsel- en Warenautoriteit in dit jaar hebben alle 29 steekproefsgewijs geïnspecteerde voedselbanken meer dan 90 punten behaald en dat is een topprestatie op zich. Namens het landelijk bestuur feliciteer ik jullie en graag een applaus voor je zelf!’ – eindigde de heer Jaap Sala zijn toespraak.
Daarna overhandigde Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg het Groen Certificaat Voedselveiligheid aan Grea Twint de coördinator van Voedselbank Amstelveen. Hij zei daarbij dat het gemeentebestuur heel trots is met dit behaalde resultaat. ‘Voor Amstelveen zijn jullie een bijzonder geschenk!’ Het is eigenlijk een wonder, dat de wethouder en Grea zo goed met elkaar omgaan, want tot maart 2010 zat Grea voor de lokale SP in de commissie RWN. Toen wilde SP al een voedselbank in Amstelveen, maar door de gemeenteraad werd hun motie weggestemd. Nu blijkt, dat zelfs in het ‘rijke’ Amstelveen mensen wonen die onder de armoedegrens leven. De voedselbank is helaas dus echt nodig. Na de overhandiging van het certificaat was het natuurlijk tijd om te proosten met een biertje, wijntje of frisje. En er waren ook weer heerlijke zoutjes, nootjes en harinkjes, alles gesponsord, zodat de drank niet op een lege maag viel. Het was nog lang gezellig bij de Voedselbank.
Bron: Amstelveenweb