ETIKETTEN VAN KIPPENVLEES, HEEFT U ER OOIT NAAR GEKEKEN?

We staan er vaak niet bij stil maar er is meer informatie te vinden op de etiketten dan je zou verwachten. Hieronder staan een paar voorbeelden wat u misschien nog nooit heeft opgemerkt.

Toegevoegd water

Het toevoegen van water aan rauwe, onbewerkte kip is niet toegestaan, anders mag het geen vlees heten. Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking.
Als het kippenvlees is bewerkt, dan mag er wel water en bepaalde hulpstoffen aan worden toegevoegd, op voorwaarde dat het gaat om veilige hulpstoffen. Die moeten op het etiket staan met een E-nummer. Verder moet op de verpakking staan dat het gaat om kippenvlees met toegevoegd water. Ook moet bij de ingrediënten op het etiket te lezen zijn hoeveel water is toegevoegd.
Wie geen vlees of kip wil waaraan water is toegevoegd, doet er goed aan te letten op het etiket of naar de samenstelling te informeren bij de verkoper.

Datum invriezen

Kip kan bevroren verkocht worden, maar soms is het bevroren geweest en op een later tijdstip ontdooid en zo aan de consument verkocht. Dit is op het etiket te zien met de term ‘ontdooid’. De datum van (eerste keer) invriezen staat op de verpakking (verplicht vanaf december 2014). Deze datum van invriezen kan soms lang geleden zijn.

De datum van invriezen zegt weinig over de veiligheid. Als kip snel genoeg wordt ingevroren, dan krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees. Volgens de wet moet de temperatuur tijdens het invriezen lager zijn dan -18°C, maar in de praktijk is het vaak nog veel lager: tot -30°C.

Aanduiding herkomst

Op kipproducten moet een ovale afbeelding staan met een afkorting van het land waar de verwerker is gevestigd. Dit geeft aan waar de laatste bewerking heeft plaatsgevonden, niet waar het product vandaan komt.
Vanaf december 2014 moet ook op het etiket staan waar een kippenboutje of kipfilet vandaan komt.