Waarschuwing servies van bamboe en melamine

In februari publiceerde de NVWA het advies om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar. In dit artikel lichten wij deze waarschuwing toe.

Voedselcontactmaterialen

Hiermee worden alle materialen bedoeld die op de een of andere manier met voedingsmiddelen in aanraking komen. Dat zijn dus verpakkingen van plastic, papier, karton, maar ook messen en snijplanken.

Bij het contact tussen het voedingsmiddel of een drank en het materiaal kunnen chemische verbindingen van het materiaal naar het te consumeren product overgaan, “migreren” genoemd. Dat kan ook plaatsvinden bij bijvoorbeeld bestek en servies van glas en keramiek.

Als bij de productie van die materialen schadelijke stoffen ontstaan of achterblijven zijn die materialen niet geschikt voor toepassing voor voedingsmiddelen en dranken.

Wetgeving

Daarom moeten voedingsmiddelenfabrikanten aantonen dat de ingekochte materialen geschikt zijn voor gebruik, dus veilig zijn. Ook producenten van verpakkingsmaterialen, coatings, servies en bestek moeten een veilig product afleveren. De gebruikte stoffen moeten een wettelijke toelating hebben. In de Verordening (EG) Nr. 1935/2004 worden algemene eisen gesteld aan voedselcontactmaterialen. Voor verschillende materialen zijn aanvullende Europese bepalingen opgesteld, bijvoorbeeld voor plastics en gerecycleerde plastics, keramiek en actieve en intelligente verpakkingen.

Daarnaast is er specifieke wetgeving voor het gebruik van een aantal individuele stoffen.

In Nederland gelden het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen en de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen (WVG Warenwetbesluit Verpakkingen en gebruiksartikelen).

Servies van bamboe en melamine, de bevindingen van de NVWA

Bamboe-melamine serviesgoed is in opkomst vanwege de vermeende duurzaamheid. Hoewel het wordt verkocht als ‘bamboe’, zijn deze materialen vervaardigd uit melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd. Bovendien geven ze stoffen als formaldehyde en melamine af die bij te hoge hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid.

Op basis van signalen uit de EU heeft de NVWA een eigen verkennend onderzoek gedaan naar melamine kunststof serviesgoed met bamboevezels. Het ging hierbij om hard, slijtvast, kunststof serviesgoed dat kan worden hergebruikt. Er zijn bekers, kommen en mokken bemonsterd en onderzocht. Daarbij bleken bij een aantal artikelen behoorlijke overschrijdingen van de zogenoemde migratielimiet voor formaldehyde. Dat wil zeggen dat er bij gebruik van het servies te veel formaldehyde vrijkomt in eten of drinken. (Bron NVWA)

Optreden van de NVWA en advies van Voedingscentrum

Importeurs en leveranciers van betreffende artikelen wordt opgedragen bamboe-melamine kunststof servies per direct van de markt te halen. De 3 Benelux-landen kondigen in een brief ook aan dat voortaan zal worden gehandhaafd op het verbod op niet toegelaten (bamboe-) toevoegingen in kunststof gebruiksartikelen.

Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. De NVWA zal handhavend gaan optreden als dergelijke producten in Nederland worden aangeboden.

Consumenten krijgen het advies dit servies niet meer te gebruiken.

Lees het advies van het Voedingscentrum voor gebruik van melamine servies voor voeding van kinderen tot 3 jaar https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/let-op-met-servies-van-bamboe-of-mais-en-melamine.aspx.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze professionals staan u graag te woord.