Visspecialisten trots op nieuwe hygiënecode mét primeur

Nederlandse visspecialisten beschikken over een nieuwe hygiënecode. In deze gids staan de regels die de voedselveiligheid en hygiëne in de sector bewaken. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten is trots op het resultaat en presenteert daarbij zelfs een primeur, in samenwerking met inspectiebureau Houwers.

De nieuwe Hygiënecode voor de visdetailhandel is 15 mei in werking getreden. De code is gebaseerd op Europese wetgeving die voorschrijft dat alle levensmiddelenbedrijven volgens HACCP-beginselen moeten werken. Visspecialisten voldoen aan de wetgeving als ze de werkinstructies volgen die voor hun onderneming van toepassing zijn.

De nieuwe Hygiënecode voor de visdetailhandel is geschreven door inspectiebureau Houwers, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en onder bezielende leiding van een betrokken klankbordgroep. “We zijn ontzettend trots dat we deze nieuwe code voor de sector konden ontwikkelen”, zegt VNV-directeur Janneke Keuning. “Hiermee zorgen we ervoor dat de sector op de juiste manier te werk gaat en daarmee de voedselveiligheid kan garanderen.”

Up-to-date

Volgens Adriaan van Moort, visspecialist in Zeeland en voorzitter van VNV, heeft de visdetailhandel een code die helemaal up-to-date is. “We zijn zeer grondig te werk gegaan. Hygiënecodes worden vaak herzien, maar deze code is helemaal opnieuw geschreven.
Daardoor sluit het document perfect aan op de huidige tijd.”

De visdetailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Zo stond er in de vorige code nog niets over online verkoop en bezorgen. Verder is er, vergeleken met vijftien jaar geleden, veel meer vraag naar kant-en-klare producten en maaltijdcomponenten. Ook is in de nieuwe code een hoofdstuk over sushi opgenomen.

Volgens VNV is het belangrijk dat ondernemers en medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwe code en de juiste kennis over voedselveiligheid en hygiëne in huis hebben. Van Moort: “Klanten verwachten dat van ons, daarom kopen ze bij een specialist. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat we volgens de regels werken en dat onze producten van goede kwaliteit zijn.”

Primeur

Om ondernemers en medewerkers te helpen hun kennis bij te spijkeren, heeft inspectiebureau Houwers speciaal voor deze sector een e-learning ontwikkeld. Dit is een primeur voor de visdetailhandel, zegt Janneke Keuning. “Deze e-learning heeft toegevoegde waarde. Het is een laagdrempelige en leuke manier om ondernemers en medewerkers mee te nemen in de nieuwe code. We hopen dat het goed wordt opgepakt zodat de sector de voedselveiligheid kan blijven garanderen. Als je de e-learning gebruikt en daarmee een certificaat behaalt, helpt dat bij een controle van de NVWA.”

Beknopte versie

De e-learning is een beknopte versie van de hygiënecode, zegt Inspecteur Voedselveiligheid Pieter Heuvelmans, die de e-learning heeft geschreven. “Je kunt alle processen op een eenvoudige manier doornemen, zoals persoonlijke hygiëne en ontvangst, bewerking, opslaan en verkoop van producten. Afhankelijk van je leertempo ben je er anderhalf tot twee uur mee bezig. Je kunt stoppen wanneer je wilt en een dag later weer verdergaan. De eindtoets moet je wel in één keer maken en bij goed resultaat krijg je het certificaat. De e-learning is te volgen op een computer, tablet en telefoon.”

VNV-leden ontvangen de nieuwe hygiënecode gratis. Niet-leden betalen 195 euro voor de code. De e-learning is zowel voor leden als niet-leden gratis aan te vragen op de website van VNV.