Thuis als restaurant, cateraars laten hun vakmanschap zien!

De decembermaand staat traditioneel voor feestelijke ontmoetingen en gezelligheid, iets waar de cateraar zich volledig kan uitleven met culinaire verrassingen en mooie seizoenproducten.

Nu de catering voor grote groepen mensen in deze coronatijd helaas niet mogelijk is, snakt Nederland natuurlijk wel naar de culinaire en gastronomische maaltijden die restaurants en cateraars normaal gesproken volop uitserveren.

Een goed alternatief is hierin de culinaire maaltijden thuis te bezorgen.

De vraag naar culinaire maaltijden en complete diners voor thuis groeit explosief en maakt dat iedereen met gemak een geslaagd diner op tafel kan zetten.

Maar hoe zit het met de borging van de voedselveiligheid?

Er zijn een aantal onderdelen die vooraf goed overwogen moeten worden, zodat het culinaire feestmaal voor de consument ook voedselveilig is.

We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:

  • Denk aan de allergenenbeheersing. In 1 gerecht kunnen soms wel 10 tot 20 verschillende grondstoffen worden gebruikt.

Elke grondstof met de specifieke aanwezigheid van een allergeen moet bekend zijn. Zorg daarom dat de informatie vooraf in kaart is gebracht. Wanneer de consument hierom vraagt kan er direct antwoord gegeven worden.

  • Zorg voor een goede bewaarinstructie voor de consument. Hierin is het zaak onderscheid te maken op welke wijze de gerechten worden uitgeleverd.

Zijn het bijvoorbeeld koelverse maaltijden, dan moet deze gekoeld geleverd worden met de instructie gekoeld bewaren. Ook een duidelijke TGT-aanduiding (Te gebruiken Tot) is belangrijk voor wanneer de consument besluit de maaltijd op een ander moment te gaan nuttigen.

  • Zorg voor een volledige gebruikersinstructie

Daarbij is het wenselijk een goede gebruikersinstructie mee te leveren. Geef per gerecht aan hoe het gerecht opgemaakt en bereid dient te worden. Zijn er bijvoorbeeld rauwe componenten toegevoegd dan moet dit voldoende duidelijk gemaakt worden aan de consument, zoals volledig verhitten. Het werkt het handigst om dit in eenvoudige taal en duidelijke instructies te vermelden. Bijvoorbeeld: verwarm oven voor op 180 graden en vermeld het aantal minuten in de oven of magnetron.

  • Tips voor de consument, wat als het diner onverhoopt niet door kan gaan

Na ontdooien niet meer invriezen wanneer er diepvries componenten zijn toegevoegd. Geleverde maaltijden zijn vers bereid, daarom beperkt houdbaar en bij voorkeur direct consumeren.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze professionals staan u graag te woord.