(TERUG)KOELEN, WAT WE ZIEN DAT ER FOUT KAN GAAN

Je hebt volgens je eigen “geheime” recept de meest heerlijke gehaktballen in tevens eigengemaakte jus bereid en het is weer om je vingers bij af te likken!

Je laat de pan op het fornuis alvast afkoelen en na 1,5 uur zet je de pan (netjes afgedekt) in de koeling om er zo voor te zorgen dat deze zo snel mogelijk afkoelt. Na 8 uur in de koeling te hebben gestaan, wordt een gehaktbal gemeten om te controleren of de kerntemperatuur al onder de 7 graden is. Tot grote schrik blijkt de gehaktbal nog 12,5 graden te meten, wat betekent dat de zogenaamde bacteriesporen veel langer de tijd hebben gekregen om te groeien en zelfs de gehaktbal ongeschikt kunnen maken voor consumptie!

Ik kan begrijpen dat je de heerlijke smaak van de jus tot het binnenste van de gehaktbal wil laten doordringen maar dit gaat in dit geval wel ten koste van de voedselveiligheid. De juiste manier is om de heerlijke gehaktballen uit de jus te halen en in een platte roestvrijstalen bak te plaatsen en deze afgedekt in de koeling te leggen. Laat je de gehaktballen in de warme jus in een hoge pan zitten als je ze in de koeling plaatst, dan duurt het veel langer dan de verplichte 5 uur om terug te koelen naar 7 graden met alle gevaren van dien.