SUPPLEMENTEN GEZONDE AANVULLING OP HET DAGELIJKS DIEET?

Het lichaam streeft naar een evenwichtige balans van de bloedsuikerspiegel. Door de energie-inname over de dag te spreiden wordt het bloedglucosegehalte beter gecontroleerd. Energiedips enerzijds en te veel of onevenwichtig eten anderzijds kunnen zo worden vermeden.

Regelmaat in de voeding betekent drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal twee tussendoortjes per dag nemen. Ook de samenstelling ervan is van invloed op de bloedsuikerspiegel.

Een regelmatig eetpatroon is belangrijk en dat ligt ver af van de dag grazend doorkomen. In onze huidige maatschappij worden we echter voortdurend overstelpt met allerlei lekkers. Vaak is dit aanbod zeer calorisch en bestaat het uit te grote porties. Er is zelfbeheersing nodig om deze prikkels te kunnen weerstaan. Hoewel tussendoortjes kunnen bijdragen tot meer regelmaat in de voeding moeten ze met gezond verstand worden gekozen. De consument mag het onderscheid tussen gezonde tussendoortjes en verwennerijen niet verliezen.

Tegenwoordig zijn er veel flex werkplekken en deze proberen elk op hun eigen manier de klant te verleiden. Laatst was ik met een collega bij een van deze locaties en hier werden snacks aangeboden die “Brain food” werden genoemd. Deze hadden langwerkende vezels en koolhydraten en weinig suiker, dus erg goed voor de concentratie en toch verantwoord?! Het zou kunnen dat dit in veel gevallen ook zo is, maar een recent onderzoek naar supplementen vanuit de NVWA geeft ook reden tot twijfel. Het bleek dat hetgeen op het etiket stond, vaak niet overeenkwam met de daadwerkelijke inhoud! Het kan dus voorkomen dat we denken erg gezond en verantwoord bezig te zijn, terwijl in werkelijkheid het tegendeel waar is.