SHANGHAI, THE BUND

How is it already about to be July?
Time has flown by quick, and July is quickly approaching! I bet
you’re wondering what are some of the best things to do in
Shanghai this week? Don’t worry! HiShanghai can take care
of that for you. We have the top events to make sure that you bring
in July just right, and enjoy your time in Shanghai!

Een wervelende veelbelovende tekst in de ‘app HiShanghai’ voor het bezoeken van Shanghai, the Bund in het bijzonder. Sinds mijn bezoek aan China en Hongkong wordt ik geïnformeerd over de activiteiten aldaar. Ogenschijnlijk net zoals hier in ons land, zeker nu met het mooie weer en komst van de Tour de France naar ons land. Beiden niet meteen activiteiten waar voedselveiligheid op de voorgrond staat en als vanzelfsprekend in orde is. De tekst ‘Don’t worry’ impliceert vertier, ontspanning en vreugde al wandelend en joelend over the Bund of langs parcour. Jammer genoeg is er geen parallel in vreugde te trekken wanneer je het hebt over veilig voedsel.

In Nederland zijn we met zijn allen serieus bezig om de consument te vermaken en te voorzien van lekker en veilig voedsel. Enkele ‘snorders’ daar gelaten maar vol trots kunnen we melden dat de gemiddelde middenstander kennis heeft van de voedselwetten en deze toepast. Een verdienste van de laatste twintig jaar waar we niet vaak bij stil staan. Ondernemers van Nederland wees trots op wat u bereikt heeft en draag dit uit, hierin onderscheid u zich van de gelegenheidstentjes!

Hoe anders is het in China, tijdens ons bezoek aan de consul in HongKong werd snel duidelijk dat het kennisniveau over bereidingen van veilig voedsel nagenoeg ontbreekt. De praktische uitvoeringen laat zich raden, voor de toerist herkenbare taferelen van zeer onhygiënische, soms zelfs hilarische, praktijken. Vanuit de overheid vindt er nog nauwelijks controle plaats, omdat kennis, menskracht en budget zeer beperkt is. In een openhartig gesprek meldde de consul dat voedselveiligheid een issue is. Men wordt er zich van bewust dat voedsel onveilig kan zijn. Helaas nog slechts in een prematuur stadium binnen een zeer beperkte groep. De eettentjes op straat kun je het beste mijden om te kunnen blijven genieten al flanerend over the Bund in Shanghai.

Beste ondernemer, laat zien dat u weet waar u voor staat, veilig en lekker voedsel, goede zomer!