Sesamzaad

maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden. Er is een wettelijke maximum residu-limiet (MRL) voor ethyleenoxide in sesamzaden van 0,05 mg/kg. Er is uit meldingen van bedrijven gebleken dat verschillende partijen sesamzaad van 5 producenten uit India zijn verontreinigd met ethyleenoxide boven deze MRL.

Producten met sesamzaad uit India

De NVWA heeft bedrijven gewezen op hun verantwoordelijkheid om na te gaan of producten waarin sesamzaad uit India (dat niet behoort tot de verontreinigde partijen) is verwerkt en die al in de handel zijn gebracht, voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Bedrijven krijgen het advies om monsters van deze producten te laten analyseren op resten van ethyleenoxide.

Drukte op het lab

Het gevolg van dit advies is dat de laboratoria in korte tijd een piek krijgt in aanvragen voor ethyleenoxide onderzoeken. Bedrijven dienen rekening te houden met een gemiddelde wachttijd van meer dan 10 werkdagen. Wilt u ook dit een ethyleenoxide onderzoek aan vragen? Vraag een offerte aan via verkoop@houwersgroep.nl

Bron: nvwa.nl