NVWA: Allergenen vanaf 1 januari 2021 onderdeel van inspectielijst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangekondigd wat het Allergenen interventiebeleid gaat worden per 1 januari 2021. Eerder dit jaar zijn alle private controlebureaus op de hoogte gebracht dat allergenen een vast onderdeel van de inspectielijsten moet worden.  Het bericht was als volgt:

  • Allergenen (WWR allergeneninformatie niet -voorverpakte levensmiddelen)

Vanaf 13 december 2014 is het bij wet verplicht om 14 allergenen te vermelden volgens Verordening (EG) nr. 1169/2011: Verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (de basis van de etiketteringseisen). Sinds april 2020 handhaaft de NVWA actief op deze wetgeving. In de Warenwetregeling Allergenen niet-voorverpakte levensmiddelen (2014) staan de wetgeving en artikelen uitgebreid beschreven. De NVWA focust zich tijdens de inspectie op allergenen informatie die of schriftelijk of mondeling moet worden verstrekt. Ook de website wordt daarbij beoordeeld. Het inspectieonderwerp Allergenen (WWR allergeneninformatie niet –voorverpakte levensmiddelen) dient zo snel mogelijk toegevoegd te worden aan de inspectielijst. In 2020 mag dit nog als een ‘bovenwettelijke vraag’ worden behandeld, waarbij een eventuele tekortkoming nog geen invloed heeft op het inspectieresultaat van de POC. Vanaf 1 januari 2021 moet het inspectieonderwerp allergenen ons (interventie) beleid volgen en dient een tekortkoming invloed te hebben op het inspectieresultaat van de POC.

Het Allergenen interventiebeleid is niet anders dan het algemeen interventiebeleid.

  • 1e keer een overtreding geconstateerd -> schriftelijke waarschuwing
  • 2e keer een overtreding geconstateerd -> rapport van bevindingen

Er is sprake van een overtreding indien minimaal één van de artikelen benoemd in de Warenwetregeling Allergenen niet-voorverpakte levensmiddelen (2014) als onvoldoende wordt beoordeeld.

Heeft u vragen over dit onderwerp en de bijbehorende wetgeving?

Schroom niet en neem contact met ons op. Wij bereiden u graag voor op wat komen gaat. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (0345) 511 903 of stuur een mail naar verkoop@houwersgroep.nl.