Nog een extra scheutje schoonmaakmiddel?

Schoonmaak is één van de aandachtsgebieden waar onze inspecteurs dagelijks mee te maken hebben. In de praktijk blijkt dat de schoonmaak vaak niet volgens het schoonmaakplan wordt uitgevoerd. Reden: onvoldoende kennis.

Met de beste intenties wordt er gepoetst. Op gevoel wordt het schoonmaakmiddel in de emmer water toegevoegd. ‘Nog een extra scheutje, dan weet ik zeker dat het schoon wordt’, hoort de inspecteur de medewerker vaak zeggen. De werkelijkheid is helaas anders. Overdosering zorgt ervoor dat de werking van het (desinfectie) middel niet is, zoals het zou moeten zijn. Inwerktijden aanhouden en naspoelen zijn noodzakelijk voor een goede en veilige werking van het product. De bacteriën worden dan voldoende afgedood en er blijft geen residu achter op het oppervlak, wat weer in het product terecht kan komen en bij consumptie voor gezondheidsklachten kan zorgen. Wist u dat al?

Resistentie van micro-organismen

Daarnaast hebben we ook te maken met verworven resistentie van micro-organismen. Bij langdurig gebruik van hetzelfde schoonmaakmiddel kunnen micro-organismen een resistentie ontwikkelen tegen quats en ampholyten. Met andere woorden, de bacteriën overleven en blijven zich hechten aan het oppervlak, met alle gevolgen van dien.
Soms is het dus noodzakelijk het hoofdproduct (b.v. een Quat) na enige tijd (b.v. vijf maanden) gedurende één maand af te wisselen met een ander product (b.v. op chloorbasis), zodat de aanwezigheid van voor desinfectiemiddelen resistente organismen wordt voorkomen. Daarna kan het hoofdproduct weer worden gebruikt. Wist u dat al?

Schoonmaaktraining

Soms kan het nodig zijn om uw medewerkers (weer) met alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Schoonmaak….er komt heel wat bij kijken! Onze inspecteurs geven trainingen on the job op het gebied van schoonmaak. Een korte training waarbij veel tips & tricks worden gegeven. Uw medewerkers kunnen daarna meteen de mouwen opstropen en aan de slag.

Ook behoefte aan een schoonmaaktraining voor uw personeel bij uw bedrijf? Stuur een mail naar verkoop@houwersgroep.nl en u ontvangt van ons een offerte.

Open training

Liever een keer een open training bijwonen? Houd dan onze kalender op de website in de gaten en schrijf u of uw medewerker in!