Let op bij online bestellen buiten de EU

Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Het cadeauseizoen is begonnen en bezorgt flink wat Nederlanders cadeaustress. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar goedkope aanbiedingen te zoeken misschien wel groter dan in andere jaren. Consumenten komen voor goedkope producten vaak uit bij webshops buiten de EU. Maar let op: de producten die deze webshops verkopen, zijn lang niet altijd veilig.

In Nederland is de veiligheid van producten goed geregeld. Fabrikanten, winkeliers en webwinkels moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen. Zij zijn er voor verantwoordelijk dat ze veilige producten produceren en verkopen. De NVWA controleert risicogericht en op basis van meldingen of ze aan de wettelijke eisen voldoen. Ondanks deze waarborgen komt het voor dat onveilige producten op de markt komen. De NVWA controleert veel producten in Nederland, maar kan geen toezicht houden op webshops die buiten de EU zijn gevestigd.

Webshops buiten de EU bieden hun producten vaak tegen lage – en dus aantrekkelijke – prijzen aan. Maar let op:  ‘Een product ontwikkelen kost geld. Een veilig product ontwikkelen kost meer geld’!

Neem geen risico’s als de veiligheid niet is gegarandeerd!

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)