Nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen 1 mei in werking

De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is goedgekeurd door de minister van VWS. De code treedt met ingang van 1 mei 2023 in werking, maar er is een overgangsperiode.

De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie is ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden voor de consument te waarborgen. De hygiënecode is gebaseerd op het HACCP-systeem en geldt niet alleen voor de centrale keuken, maar ook voor het serveren, bewaren en bereiden op de afdeling, activiteitenbegeleiding of in het restaurant. Instellingen die de meest recente hygiënecode volgen, voldoen aan de wet voor voedselveiligheid.

Overgangsperiode

De code treedt in werking op 1 mei 2023, maar er is een overgangsperiode tot 1 juli. Deze periode is bedoeld voor bedrijven, de NVWA en inspectie-instellingen om zich de nieuwe code eigen te maken. Tot 1 juli gelden zowel de oude als de nieuwe code en hanteert zowel de NVWA als Houwers steeds de lichtste versie/norm. In de komende periode worden opdrachtgevers geïnformeerd over de impact van deze nieuwe code.

Het Voedingscentrum

De Hygiënecode wordt beheerd door het Voedingscentrum, in opdracht van Actiz, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het Ministerie van Defensie. De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie is alleen online beschikbaar en is gratis voor leden van ActiZ, GGZ Nederland, NVZ of VGN.

Zeer ervaren binnen de zorg

Zorginstellingen hebben te maken met complexe regels die continu onderhevig zijn aan veranderingen. Het waarborgen van de voedselveiligheid is daarin erg belangrijk. Houwers is met ruim 25 jaar zeer ervaren binnen het zorgsegment en helpt instellingen met het opzetten van een praktisch en functioneel HACCP-systeem dat voor iedereen begrijpelijk is. De inspecties worden verzorgd op basis van de nieuwste code waarbij de overgangsperiode als een leer- en kennisoverdrachtsperiode geldt.