Nieuwe hygiënecode nog niet bij alle zorginstellingen geland’

De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is sinds kort van kracht. Daan Schaafsma heeft namens Houwers een aantal zorginstellingen bezocht en de nieuwe regels blijken nog niet overal te zijn geland.

De nieuwe hygiënecode is sinds 1 mei van kracht, met een overgangsperiode tot 1 juli. Daan Schaafsma, inspecteur Voedselveiligheid van Houwers, merkt dat de medewerkers in zorginstellingen die hij tot nu toe heeft bezocht nog niet helemaal op de hoogte zijn van de veranderingen. “Dat komt omdat het allemaal vrij nieuw is. Daarom hanteren wij tot 1 juli tijdens inspecties de meest soepele regels.”

Regels versoepeld

Eén van de grootste veranderingen in de nieuwe hygiënecode, is dat het meten en registreren van temperaturen niet altijd meer verplicht is. Het is nog wel vereist bij het verhitten en terugkoelen van een grote hoeveelheid voedsel (voor meer dan één persoon), bij de aanschaf van nieuwe koel- of vriesvoorzieningen, bij twijfel of een product op temperatuur is en bij een nieuwe leverancier.

Lees hier de tien belangrijkste veranderingen in de nieuwe code.

Werkdruk verminderen

Omdat sommige instellingen de nieuwe regels nog niet goed genoeg kennen, houden ze zich nog eventjes aan de vorige code, waar meten en registeren van temperaturen wél verplicht was. Daan Schaafsma: “Dan weten ze zeker dat ze goed zitten en dat is natuurlijk prima. Maar om de werkdruk te verminderen, is registeren niet meer in alle gevallen verplicht. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de temperaturen blijft controleren en dat medewerkers goed weten wat de normen zijn.”

Medewerkers trainen

Volgens inspecteur Voedselveiligheid Naomi Norbert van Houwers is het belangrijk om medewerkers te blijven trainen in hygiëne en voedselveiligheid. “Zodat het gaat leven op de werkvloer. Het moet namelijk uit de medewerkers komen.”

Kennis verhogen bij Houwers

Wie het kennisniveau van medewerkers op het gebied van voedselveiligheid wil verhogen of de eigen expertise wil uitbreiden, kan zich aanmelden voor de workshops, opleidingen en trainingen van Houwers. Klassikaal of op de werkvloer. Medewerkers kunnen ook terecht op Waaromdaarom.nu, het digitale leer- en ontwikkelplatform voor voedselveiligheid.