Nieuw handboek voor zorginstellingen klaar voor gebruik

Hoe moeten zorginstellingen de nieuwe hygiënecode praktisch toepassen binnen de eigen organisaties? Om relaties daarbij te ondersteunen, komt Houwers binnenkort met een nieuw handboek, in een frisse nieuwe huisstijl.

Het handboek van Houwers is een toegankelijke en praktische vertaling van het HACCP-plan dat staat beschreven in de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie. Het handboek geeft praktische informatie over onder andere persoonlijke hygiëne, allergieën, producten ontvangen, bereiden en terugkoelen, schoonmaak en het voorkomen van plaagdieren.

Het handboek is vormgegeven volgens de nieuwe huisstijl van Houwers, die gedurende dit jaar wordt uitgerold.

Basisvoorwaarden en risico’s

Het is belangrijk dat eten en drinken binnen zorginstellingen en woonvormen veilig is. Basisvoorwaarden zijn onder andere goede persoonlijke hygiëne, hygiënisch werken en een keuken met goed werkende apparatuur. Bij het verhitten van rauwe producten – zoals rauw gehakt of rauwe kip – en het terugkoelen van maaltijden of gerechten, kunnen risico’s ontstaan die niet altijd te voorkomen zijn met de basisvoorwaarden. Daarom moet er een voedselveiligheidssysteem aanwezig zijn, een zogenaamd HACCP-plan.

Overgangsperiode

Het Voedingscentrum heeft de risico’s in kaart gebracht en, samen met de basisvoorwaarden, vertaald naar de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie. De code is op 1 mei 2023 in werking getreden, maar er is een overgangsperiode tot 1 juli. Deze periode is bedoeld voor bedrijven, de NVWA en inspectie-instellingen om zich de nieuwe code eigen te maken. Tot 1 juli gelden zowel de oude als de nieuwe code en hanteert zowel de NVWA als Houwers steeds de lichtste versie/norm.

Geïnsteresseerd in het nieuwe handboek? Neem dan contact op met Houwers. Daarnaast heeft het Voedingscentrum ook een handboek, welke voor leden gratis is.

Lees hier de tien belangrijkste veranderingen in de nieuwe code.