INSPECTIERAPPORTEN OPENBAAR

De inspectiediensten voor voedsel en zorg kunnen hun rapporten voortaan eenvoudiger openbaar maken. Niet geheimhouding, maar openbaarheid is in het vervolg de regel. Consumenten kunnen daardoor de komende jaren nagaan of hun horecamaaltijd, boodschappen of gezondheidszorg wel aan de eisen voldoen.

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wijziging van de wet, waardoor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg zich niet langer in bochten hoeven wringen om onderzoeksgegevens naar buiten te brengen.

Tot dusver moesten deze diensten daarvoor tal van hordes nemen en konden zorginstellingen en bedrijven openbaarmaking lang dwarsbomen.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat nu uitwerken welke inspectieresultaten precies openbaar worden en hoe dat gebeurt. De persoonsgegevens van patiënten en zorgverleners moeten bijvoorbeeld wel beschermd blijven.

Voedselwaakhond Foodwatch is positief over de ambitie van de overheid om voortaan meer inspectieresultaten openbaar te maken. De organisatie vindt wel dat dat op een toegankelijke manier moet gebeuren.

“De consument moet op een eenvoudige en begrijpelijke manier toegang krijgen tot informatie, zodat dit consumenten echt kan helpen bij het maken van goede keuzes en zorgt dat bedrijven een extra prikkel ervaren om zich aan de regels te houden.” Foodwatch zegt er niet gerust op te zijn dat dat goed zal gaan.

Bron: nu.nl