Inspecteurs zagen trillende handen tijdens IJsVak-Wedstrijden

Vakmanschap, mooie ijscreaties maar ook trillende handen; de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers zagen het allemaal tijdens de IJsVak-Wedstrijden. De deelnemers hadden hun zaakjes qua hygiëne goed op orde, al was er één aspect dat volgens de inspecteurs iets meer aandacht behoeft.

Pam Papen en Pieter Heuvelmans, inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers, waren aanwezig tijdens de IJsVak-Wedstrijden 2023 om de deelnemers te beoordelen op hygiëne en voedselveilig werken. “We hebben onder meer gecontroleerd op de temperatuur van de ijsmixen en of garnituren, gereedschap en verpakkingen in orde waren”, zegt Pam Papen. “Bij vrijwel iedereen was dat het geval. Op het podium hebben we gekeken hoe deelnemers te werk gingen, of ze bijvoorbeeld een haarnetje of handschoenen droegen tijdens het draaien van ijs. Ook dat zag er goed uit. Over het algemeen hebben de deelnemers schoon en netjes gewerkt.”

Werkplek netjes achterlaten

Eén aspect van netjes en hygiënisch werken kon iets meer aandacht gebruiken, zegt Papen. “Het is ook belangrijk dat deelnemers de machines en werkplek op het podium netjes achterlaten. Dat was niet bij iedereen spic en span waardoor er toch wat punten verloren gingen.”

De zenuwen speelden daarin een grote rol. “We zagen een aantal trillende handen en dat is begrijpelijk. Je staat immers op een groot podium met veel publiek dat toekijkt, plus een presentator en camera’s. Dan vergeet je weleens wat. We hoorden van verschillende deelnemers dat ze het heel leuk vonden, maar ook stressvol.”

Eerste IJsVak-Wedstrijden

Het was voor Pam Papen de eerste keer dat ze als inspecteur van Houwers aanwezig was tijdens de finale van de IJsVak-Wedstrijden. “Ik vond het heel leuk om mee te maken en te zien hoe ze die coupes opmaken. Ook was het erg interessant om verschillende mensen te spreken over hun ijssalon en hoe het is om zo’n bedrijf te runnen.”

IJsVak-Wedstrijden Pam Papen en Pieter Heuvelmans van Houwers.

Prijzen

Zes deelnemers vielen in de prijzen tijdens de IJsvak-Wedstrijden van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

Gouden IJscreatie
1: Patrijs Patisserie en IJs in Harderwijk
2: IJssalon Florence in Nederweert
3: IJssalon Kees en Eindhoven

Gouden IJsspatel
1: IJs & Spijs in Haps
2: De Gebroeders in Bakel
3: IJssalon De Zoete Inval in Bodegraven

Deze zes ijssalons zijn genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar. De wedstrijdcommissie maakt de winnaar begin juni bekend. Ook daar is Houwers bij aanwezig.

Houwers reikt prijs uit

De inspecteurs van Houwers reikten ook een prijs uit. De deelnemer die het hoogst scoorde op hygiëne en voedselveilig werken, werd beloond met de Voedselveiligheid Bokaal. Deze prijs is in 2020 in het leven geroepen om het belang te benadrukken van hygiëne en voedselveiligheid. In 2020 won Nienke Schaap, destijds werkzaam bij Soetenso in Leiden, de Voedselveiligheid Bokaal. De winnaar van 2023 is Coco Strijbosch van IJssalon Pisa in Zevenaar.