Inspecteurs IJsVak-Wedstrijden: ‘Deelnemers zijn heel serieus met hun vak bezig’

Deelnemers aan de IJsVak-Wedstrijden moeten niet alleen een lekker ijsje kunnen produceren; hygiëne is minstens zo belangrijk. De inspecteurs van Houwers zijn daar scherp op, maar hebben alle vertrouwen in de ijsbereiders. Wie goed scoort op voedselveiligheid, maakt bovendien kans op een bokaal.    

“De ijsbereiders zijn heel serieus met hun vak bezig”, weet inspecteur Pieter Heuvelmans uit ervaring. Hij is net als voorgaande edities aanwezig tijdens de IJsVak-Wedstrijden om de deelnemers te beoordelen. “Ze zijn erg gedreven om het goed te doen.” Waar het volgens Heuvelmans soms mis kan gaan, is de temperatuur van de ijsmix. Volgens het wedstrijdreglement mag de temperatuur bij aankomst maximaal 7 graden zijn. “Als de ijsmix warmer is, kan het zijn dat een deelnemer wordt uitgesloten.” Naast Pieter Heuvelmans is ook inspecteur Pam Papen namens Houwers aanwezig tijdens de wedstrijden.

IJs maken op het podium

De IJsVak-Wedstrijden worden georganiseerd door het Ambachtelijk IJscentrum en vinden plaats op 5 en 6 maart tijdens Bakkersvak en IJs-Vak in Evenementenhal Gorinchem. Op zondag 5 maart is de finale van de Gouden IJsspatel en draaien 24 ijsbereiders hun ijs live op het podium. De wedstrijdsmaak is stracciatella. Ook tijdens de voorronde in januari, waar 60 ijsbereiders aan meededen, namen de inspecteurs van Houwers de hygiënecontroles voor hun rekening. Op maandag 6 maart vindt de Gouden IJscreatie plaats, waarbij deelnemers op het podium binnen zes minuten vier identieke ijscreaties moeten maken.

Verschillende prijzen voor ijsbereiders

De ijsbereiders strijden om verschillende prijzen. Naast goud, zilver en brons bij de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie, gaat de top 3 van beide wedstrijden door naar de finale van de IJssalon van het Jaar. Deze wordt in juni bekendgemaakt. Ook daar is Houwers bij aanwezig.

Houwers reikt prijs uit

De inspecteurs van Houwers reiken ook een prijs uit. De deelnemer die het hoogst scoort op hygiëne en voedselveilig werken, wordt beloond met de Voedselveiligheid Bokaal. Deze prijs is in 2020 in het leven geroepen om het belang te benadrukken van hygiëne en voedselveiligheid. In 2020 won Nienke Schaap, destijds werkzaam bij Soetenso in Leiden, de Voedselveiligheid Bokaal.

In gesprek met Houwers

Houwers is aanwezig tijdens de IJsVak-Wedstrijden, maar heeft op de beurs ook een eigen stand. Bezoekers kunnen met de voedselveiligheidsexperts in gesprek op stand E138.