Houwers slaagt met vlag en wimpel voor spannende accreditatietoets

Houwers is tijdens een tussentijdse controle positief beoordeeld door de Raad voor Accreditatie. Maar wat is accreditatie precies en wat is er zo bijzonder aan de accreditatie van Houwers?

Accreditatie is een formele erkenning van de competentie van onder meer laboratoria, inspectie- en certificatie-instellingen. De Raad voor Accreditatie (RVA) is een private stichting die in 2010 door de overheid is aangewezen als nationale accreditatie-instantie. De RVA stelt vast of producten en diensten aan de gestelde eisen voldoen. Hierdoor is het vertrouwen in deze instellingen ook echt gerechtvaardigd.

Houwers wordt twee keer in de drie jaar gecontroleerd door de RVA. Een beoordelingsteam komt langs in Geldermalsen om het kwaliteitsmanagementsysteem te toetsen en de inspecties inhoudelijk te beoordelen. Dit keer is Houwers beoordeeld op vier verschillende hygiënecodes.

Flinke exercitie

“We vallen bij de RVA onder een verlicht regime”, legt Toos Houwers uit. “Dat betekent dat we het heel goed doen en daarom minder vaak gecontroleerd worden. Toch is een controle altijd een flinke exercitie en best spannend. Ik ben trots om te kunnen melden dat we met vlag en wimpel zijn geslaagd.”

Uniek in de inspectiewereld

Houwers is als enige bedrijf in food in Nederland geaccrediteerd (I243) als inspectie-instelling. De accreditatie volgens de ISO17020:2012 norm die Houwers heeft verkregen, is uniek in de inspectiewereld. De accreditatie toont aan dat Houwers met een goed functionerend managementsysteem werkt en daarbij de processen volledig beheerst.

Meer weten? Lees hoe Houwers de voedselveiligheid in jouw bedrijf naar een hoog niveau kan tillen, met een groene beoordeling als resultaat.