Houwers controleert ‘s werelds grootste gummibeer op voedselveiligheid

Hij weegt ruim 1700 kilo, is twee meter lang en een meter dik. Het is de grootste gummibeer ter wereld, geproduceerd door snoepmachinefabrikant Tanis. Maar Guinness World Records zou de wereldrecordpoging alleen goedkeuren als de fabrikant het ‘snoepje’ ook op een voedselveilige en hygiënische manier zou vervaardigen.

“Het was een hele happening en een indrukwekkende wereldrecordpoging”, zegt Naomi Norbert, de inspecteur Voedselveiligheid die namens Houwers aanwezig was bij snoepmachinefabrikant Tanis in Oosterhout. “Het spande erom of het ging lukken.” Gezien het oude record van 1200 kilo is het exemplaar van Tanis met 1728 kilo een stuk zwaarder.

Een echt snoepje

Houwers was ingeschakeld om toe te zien op de voedselveilige en hygiënische productie van het zoete gevaarte. “Zo heb ik de grote productieruimte en de persoonlijke hygiëne van de makers gecontroleerd.” De grote gummibeer moest, net als de kleine, echt een ‘snoepje’ zijn. “Dus ook de ingrediënten en de houdbaarheidsdatum daarvan heb ik gecontroleerd. Er mochten geen andere ingrediënten doorheen waardoor hij steviger uit de mal zou komen.”

gummibeer Guinness Book of Records

Voedselverspilling

Een andere voorwaarde van Guinness World Records was dat er geen voedsel werd verspild. Ook Houwers focust op voedselverspilling en adviseert bedrijven over het in kaart brengen en reduceren ervan. Wie de gummibeer – oranje en met sinaasappelsmaak – mag opeten, maakt de producent nog bekend.

Voor inspecteur Naomi was het een bijzonder event om bij aanwezig te zijn. “Heel anders dan wat ik normaal doe, maar het heeft ook raakvlakken. Het gaat immers om voedselveiligheid, maar dan in een andere setting.” De wereldrecordpoging is inmiddels goedgekeurd door Guinness World Records.