Wie wilt zien hoe de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers in de praktijk te werk gaan, moet tijdens de Horecava een kijkje nemen bij het NK De Lekkerste. We zetten uiteen waar ze de deelnemers precies op beoordelen.
Sinds jaar en dag zijn de inspecteurs van Houwers aanwezig tijdens het NK De Lekkerste in hal 11 van de Horecava. Elke dag vinden er twee kookwedstrijden plaats op een groot wedstrijdpodium met daarnaast een volledig ingerichte bedrijfskeuken voor mise en place. Inspecteurs controleren of deelnemers voldoen aan de voorwaarden voor voedselveiligheid en hygiëne. Dat begint al bij aankomst.
Criteria voedselveiligheid
Dit is een greep uit de criteria die de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers hanteren tijdens het NK De Lekkerste:
- Bederfelijke producten zijn gekoeld getransporteerd en hebben bij aankomst een temperatuur van 7°C of lager
- Deelnemers werken altijd hygiënisch, conform de geldende hygiënecode Horeca
- Deelnemers gebruiken schone verpakkingsmaterialen
- Voor aanvang van de mise en place trekken deelnemers schone bedrijfskleding, jas/buis, schort en veilige werkschoenen aan
- Sieraden om vingers en pols zijn niet toegestaan
- Lange haren zijn opgebonden (geen staart) en bedekt met een petje of een haarnetje
- Deelnemers wassen en desinfecteren hun handen regelmatig
- Deelnemers gebruiken schone materialen (zelf meegebracht)
- De creatie dient voedselveilig uitgeserveerd te worden
- Tijdens de wedstrijd en de prijsuitreiking dragen deelnemers bedrijfskleding
- In de bereidingsruimten worden geen gasten toegelaten die geen bedrijfskleding dragen
Voedselveiligheid Bokaal
De inspecteurs van Houwers reiken na de Horecava zelf ook een prijs uit: de Voedselveiligheid Bokaal. Met deze prijs wil Houwers het belang van hygiëne en voedselveiligheid benadrukken. Audrey Biermans van Vitam won de Voedselveiligheid Bokaal in 2024. Wie wint de bokaal in 2025? Dat is de vraag die de inspecteurs na de Horecava zullen beantwoorden.
Lekker Anders
Houwers controleert niet alleen op voedselveiligheid en hygiëne, maar ook op smaak. Net als de vorige keer maakt Houwers-directeur Stefan Paap namelijk deel uit van de jury bij de wedstrijd Lekker Anders. Deze wedstrijd is bedoeld voor culinaire talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Inschrijven
Culinaire professionals en talenten kunnen zich nog inschrijven voor het NK Lekkerste Pasta en het NK Lekkerste Vegan Burger. Houwers wenst alle deelnemers veel succes en plezier tijdens het NK De Lekkerste.