Hamburgers verkopen tijdens Koningsdag? Bak ze gaar

Dit jaar geen vrijmarkt met Koningsdag. Op volle terrassen moeten we ook nog even wachten. Maar waar veel horecagelegenheden wel actief mee zijn, is take away.

Elk jaar weer zien we de berichten over ongare vleesproducten en gevallen van salmonella. Nu zal het dit jaar de voorpagina’s niet halen. Maar mocht u toch besluiten hamburgers te bakken voor uw horecazaak, let dan even op de volgende punten.

Bakt u uw hamburgers het liefste medium?

Een medium hamburger is misschien lekker, maar het kan desastreuze gevolgen met zich meebrengen.

  1. De hygiënecode zegt er het volgende over: per geleverde charge moet bij ontvangst duidelijk zijn dat salmonella, listeria monocytogenes en E.coli niet in het product aanwezig zijn. Er mag géén gebruikgemaakt worden van periodiek onderzoek. Deze onderzoeksresultaten zeggen namelijk niets over de staat van de charge die u zelf op voorraad heeft.
  2. Uw leverancier moet bij de grondstoffenleverancier toetsen of de grondstoffen die zijn ingekocht, schoon zijn. Na productie moet worden onderzocht of er tijdens het proces geen besmetting is opgetreden. Van het hele traject dient u de resultaten beschikbaar te hebben. Het oorspronkelijke batchnummer moet bekend zijn.

Kwestie van voedselveiligheid, maar ook kostenkwestie

Ga er eens goed voor zitten. Een medium gebakken hamburger is natuurlijk lekker. Het past wellicht bij uw concept. Klanten betalen graag voor uw vakmanschap. Wegen de kosten op tegen de baten? Of kunt u de hamburgers beter iets langer in de pan laten? En zo mogelijke nadelige gevolgen direct voorkomen.