Bakkers krijgen vaker vragen over voedselveiligheid’

Alleen voedselveilig werken is tegenwoordig niet meer voldoende. Dat geldt ook voor bakkers. Ondernemers moeten kunnen aantonen dat ze voedselveilig werken. Vooral voor kleine en middelgrote bakkerijen is dat lastig.

Ook bakkers merken dat niet alleen de wetgever, maar ook klanten in de winkel en grote afnemers kritischer worden. Er komen onder meer vragen over ingrediënten, allergenen, herkomst en voedingswaarden. Afnemers zoals supermarkten willen zien dat een producent in bezit is van onder meer de juiste certificaten.

Informatievoorziening is een uitdaging

“Veel bakkers voldoen aan de voorwaarden, maar hebben de informatie niet altijd paraat”, zegt Geoffrey Kolijn van Kolijn Bakkerij Advies. “Het kost veel tijd en energie om die informatievoorziening op correcte wijze binnen de bedrijfsvoering te borgen.”

Een voorbeeld is etikettering. “Ook dat heeft met voedselveiligheid te maken”, zegt Kolijn. “Dat realiseren ondernemers zich niet altijd. Het product is op de juiste manier gemaakt, maar verkeerde informatie op het etiket kan schadelijk zijn voor iemand met een allergie.”

Samenwerking met Houwers

Om bakkers te ondersteunen, startte Kolijn in 2015 Kolijn Bakkerij Advies. Hij adviseert bakkerijen op het gebied van onder meer hygiëne, etikettering en bedrijfsspecifieke hygiënecodehandboeken. Ook verzorgt Kolijn monsternames voor microbiologisch en chemisch onderzoek. Voor inspecties en certificering werkt hij samen met Houwers.

Veel ervaring in de bakkerijbranche

Kolijn heeft hiervoor 23 jaar bij het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen gewerkt (tegenwoordig FoodBase). Daar was hij onder meer kwaliteitsbegeleider en hygiëne-adviseur. Ook was hij een aantal jaren hygiëne-inspecteur voor de Stichting Voedselveiligheidsinspectie Wageningen. “Ik ben mijn hele leven actief geweest in de bakkerijbranche en kom al meer dan dertig jaar bij bakkers over de vloer. Daardoor kan ik ondernemers ook helpen met de algehele planning en organisatie.”

Bakkersvak 2023

Geoffrey Kolijn is aanwezig op Bakkersvak en IJs-Vak, van 5 tot en met 7 maart in Evenementenhal Gorinchem. Bezoekers kunnen met hem in gesprek op de stand van Houwers (E138).