FOODCONTACTMATERIAL

U heeft het zeker wel eens voorbij horen komen maar wat is het en wat kunt u er mee? Eenvoudig gezegd draait het allemaal om de overdracht van (schadelijke) stoffen uit verpakkingsmaterialen en gereedschappen van allerlei materiaal die bestemd zijn voor gebruik bij levensmiddelen. Door migratie van (schadelijke) stoffen uit deze materialen kunnen levensmiddelen besmet raken en afhankelijk van de hoeveelheid en de soort stof kan dit een gevaar voor de gezondheid opleveren.

Wat kunt u nu met deze informatie? U heeft immers geen invloed op het productieproces en de stoffen die daarbij gebruikt worden. U gaat er van uit dat de producten die u inkoopt om levensmiddelen in te verpakken of behandelen van die kwaliteit zijn dat deze hiervoor geschikt zijn. In een heleboel gevallen is dat ook zo, de meeste leveranciers van producten bestemd om in levensmiddelen te gebruiken zullen middels een chemisch analyserapport kunnen aantonen dat aan de eisen voldaan is.

Bij uitzonderingen in gebruik en aanschaf ontstaat een risico. Wat onze inspecteurs in de praktijk tegenkomen is bijvoorbeeld:

  • kunststof emmers gebruikt om een levensmiddel bain marie op te warmen, hoe weet u dat deze emmer bij een hogere temperatuur geen schadelijke stoffen overdraagt op uw product? De producent heeft mogelijk een andere toepassing voor deze emmer voor ogen gehad, vooral als in de emmer eerst een product als pindakaas of salade gezeten heeft. Deze heeft dus naar alle waarschijnlijkheid geen onderzoek gedaan naar de overdracht van stoffen bij hogere temperaturen.
  • bij de lokale huishoudwinkel worden een paar mooie zwarte pollepels aangeschaft en gedurende de dag voor langere tijd in een pan met warme soep geplaatst. De producent is er naar alle waarschijnlijkheid van uit gegaan dat deze kortstondig aan een bepaalde temperatuur wordt blootgesteld en dat hierbij geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Bedenk dus altijd voor u iets doet wat de oorspronkelijke toepassing was en wat de mogelijke risico’s zijn als u een andere toepassing aan het materiaal geeft. Uw leverancier kan u hierbij van dienst zijn en u informeren over welke materialen geschikt zijn voor welke toepassing.