Filet américain: lekker, maar riskant?

Voorkom toxoplasmose met handen wassen, producten verhitten en invriezen

Als je in verwachting bent, dan weet je dat je beter geen rauw vlees kunt eten. Ook hoef je negen maanden lang de kattenbak niet te verschonen en kun je beter geen klusjes in de tuin doen zonder daarbij handschoenen te gebruiken. Allemaal met één reden: het voorkomen van toxoplasmose.

In Nederland is toxoplasmose een van de meest voorkomende zoönosen. Dit zijn dierziekten die naar de mens overdraagbaar zijn. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii.

Fitte, gezonde mensen ervaren weinig symptomen. Lusteloosheid en een lichte vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten. Maar val je onder de doelgroep YOPI (Young, Old, Pregnant, Immuno-comprimised), dan kan toxoplasmose ernstige gevolgen hebben. Wil je toxoplasmose voorkomen, dan is het belangrijk regelmatig de handen te wassen.

Vlees eerst invriezen

Het Voedingscentrum adviseert zwangeren hoe dan ook geen rauwe vleeswaren te eten. Zoals filet américain, carpaccio en salami. Ben je (niet zwanger en) dol op deze hartige lekkernijen? Dan doe je er goed aan om deze producten voor consumptie minimaal 2 dagen in te vriezen bij -12 graden Celsius. Let op: dit geldt niet alleen voor vlees. Alle rauw gegeten producten vormen een potentieel risico. Dus ook sommige groenten. Door producten te verhitten of minimaal 48 uur in te vriezen worden de cystes (eitjes van de toxoplasmose) stukgemaakt en is de kans op een besmetting verdwenen.

Dat geldt natuurlijk ook als je zelf filet américain maakt of een ander rauw te nuttigen product. Aan de voorkant van jouw proces kun je zorgen dat het risico geminimaliseerd wordt.

Wil je hier alles van weten, neem gerust contact met ons op of vraag het de inspecteur tijdens een bezoek.