Eieren mogen door wetswijziging langer in de supermarkt liggen

Supermarkten hoeven zich bij eieren niet meer aan een uiterste verkoopdatum te houden. Dat komt doordat Europa de regels heeft aangepast. Het gevolg is dat eieren een week langer in het schap mogen liggen.

Eieren die langer dan 21 dagen geleden zijn gelegd, mochten tot voor kort niet meer aan de consument worden verkocht. Dit hield in dat eieren uiterlijk zeven dagen vóór de minimale houdbaarheidsdatum (de THT-datum) in een winkelmandje moesten liggen. Gebeurde dat niet, dan zat er voor de supermarkt niets anders op dan de eieren weg te gooien.

Weinig invloed op voedselveiligheid

Volgens de Europese Commissie is de uiterste verkoopdatum van eieren een handelsnorm die een beperkte invloed heeft op de voedselveiligheid. Tegelijkertijd draagt het bij aan voedselverspilling in de detailhandel. Daarom is de regel aangepast.

Voedselverspilling verminderen

Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.

Europese verordening

De verlengde verkoopperiode van eieren is één van wijzigingen die de Europese Commissie heeft doorgevoerd in de betreffende verordening. Deze regels gelden direct in alle lidstaten van de EU.

Salmonella in eieren

Het voornaamste pathogeen dat een risico vormt voor de voedselveiligheid van eieren, is Salmonella Enteritidis. Deze bacterie kan in het ei zitten, maar ook op de schaal. Een salmonellabesmetting door eieren komt weinig voor in Nederland. Toch is het ook bij eieren belangrijk om altijd voedselveilig te werken.

Lees hier alles over salmonella en hoe je een besmetting zoveel mogelijk voorkomt.