Dit moet je doen om Checkpunt Voedselveiligheid te worden

checkpunt voedselveiligheid

“Bij ons eet en drink je voedselveilig.” Dat is de boodschap die ondernemers uitdragen met de raamsticker van Checkpunt Voedselveiligheid. Niet alleen horecabedrijven maar ook steeds meer levensmiddelenzaken hebben deze gewilde sticker inmiddels bemachtigd. Wat moet je daarvoor doen?

De NVWA geeft horecabedrijven en levensmiddelenzaken de gelegenheid om gecontroleerd te worden door private inspectiebureaus. Hiervoor is het programma Checkpunt Voedselveiligheid in het leven geroepen. Ondernemers kunnen een door de NVWA geaccepteerd controle- en adviesbureau inschakelen om een controlesysteem in te voeren. Het bureau zorgt ervoor dat de deelnemende locatie aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Aangepast NVWA-toezicht

De bureaus vervangen het NVWA-toezicht niet, maar wanneer een bedrijf is aangemeld binnen Checkpunt Voedselveiligheid, valt het onder het zogenaamde ‘aangepast NVWA-toezicht’. De NVWA komt dan alleen langs naar aanleiding van een melding of (steekproefsgewijs) in het kader van een toets op het controlesysteem zelf.

Voorwaarden voor Checkpunt Voedselveiligheid

Deelname aan het Checkpunt Voedselveiligheid programma kan alleen wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode, niet volgens een eigen HACCP-plan of een zelfbedachte aanvulling daarop
  • Je hebt geen EG-erkenning (voor bedrijven die producten van dierlijke oorsprong verwerken in eindproducten voor levering aan derden)
  • Je levert meer dan 50 procent rechtstreeks aan de consument. Denk aan cafetaria’s, restaurants, cateraars, ijssalons, bakkerijen, slagerijen en visspeciaalzaken

Aanmelden bij controlebureau

Voldoe je als horecabedrijf of levensmiddelenzaak aan de voorwaarden? Dan kun je jezelf aanmelden bij één van de door de NVWA geaccepteerde controle- en adviesbureaus. Heeft het controlebureau jouw bedrijf bij de NVWA aangemeld? Dan kun je een aangemelde locatie binnen het Checkpunt Voedselveiligheid-programma worden.

Checkpunt bij Houwers

Houwers is één van de weinige inspectiebureaus die bedrijven mag beoordelen als Checkpunt Voedselveiligheid. Steeds meer ondernemers, maar ook formules, weten hun weg naar Houwers te vinden. Niet gek, want Houwers is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in voedselveiligheid en hygiëne.

Lees hier meer over het traject voor Checkpunt Voedselveiligheid.