Inspecteurs Voedselveiligheid zijn er niet alleen om foodprofessionals te controleren. De deelnemers van het NK De Lekkerste op de Horecava hebben dat dit jaar weer ervaren. “Het is ontzettend leuk en leerzaam om met elkaar in gesprek te gaan”, zegt Houwers-inspecteur Axel.
Zoals ieder jaar hadden de deelnemers van het NK De Lekkerste hun zaakjes rondom voedselveiligheid en hygiëne prima op orde. “Het viel me op dat iedereen goed op de hoogte was van regels”, zegt Axel, die voor het eerst als inspecteur van Houwers aanwezig was op het evenement tijdens de Horecava. “Zoals het vervoeren van bederfelijke producten: onder de 7 graden, goed verpakt en gecodeerd. Deelnemers werkten netjes en hygiënisch, met schone handen en zonder hand- of polssieraden. Ze letten goed op kruisbesmetting en verwarmden producten op de juiste manier.”
Vragen aan inspecteurs
Inspecteurs stellen vragen aan de deelnemers tijdens de mise-en-place, maar deelnemers hebben zelf ook vragen aan de inspecteurs, zo ontdekte Axel. “Deelnemers zijn leergierig. De vragen die ze stellen, zijn niet per se gerelateerd aan de wedstrijd of de producten van dat moment, maar meer aan voedselveiligheid en hygiëne in het algemeen. Het is ontzettend leuk en leerzaam om met elkaar in gesprek te gaan.”
Kennis delen
Voor Axel is het belangrijk om als inspecteur interesse te hebben in de werkwijze, technieken en creativiteit van deelnemers. “Ten eerste steek ik daar zelf iets van op en leer ik deelnemers beter kennen. En door in gesprek te gaan over hun vak, stel je mensen op hun gemak. Zo krijg ik als inspecteur meer informatie en als het nodig is, kan ik vervolgens mijn kennis delen of een oplossing bieden voor een bepaalde situatie. Dat geldt voor kookwedstrijden zoals deze, maar ook voor inspecties bij bedrijven op locatie. Met aandacht en belangstelling voor onze klanten komen we tot de beste oplossingen.”
Bijdragen aan voedselveiligheid
Axel is in 2024 bij Houwers begonnen als inspecteur Voedselveiligheid. “Ik heb de hotelschool gedaan en heb in hotels en restaurant gewerkt. Daarnaast ben ik zes jaar eventmanager geweest. Nu bekijk in het vak vanuit een andere hoek en kan ik bijdragen aan de voedselveiligheid in Nederland.”
Zoals ieder jaar reiken de inspecteurs de Voedselveiligheid Bokaal uit aan de deelnemer van het NK De Lekkerste die uitblonk in voedselveiligheid. De winnaar wordt binnenkort bekendgemaakt.