Frisse focus op schoonmaakplan bij Bakkerij Vromans

‘Schoonmaakplan weer top of mind’

De inspecteurs van Houwers Groep komen over de vloer bij allerlei soorten bedrijven en instellingen. De specialisten in voedselveiligheid komen veel tegen tijdens hun bezoeken. Ook nemen ze veel tips & tricks mee naar huis. Deze delen we graag met u. Deze editie: een verslag van inspecteur Pieter Heuvelmans. Hij verzorgde een inspectie bij Bakkerij Vromans in Gilze.

Tijd voor de jaarlijkse inspectie voedselveiligheid bij Bakkerij Vromans. Inspecteur Pieter Heuvelmans wordt ontvangen door Maartje Vromans. Zij is de 4e en jongste generatie van Bakkerij Vromans. Haar uitdaging is om het bedrijf te professionaliseren en moderniseren. Zo blijft het 90 jaar oude familiebedrijf toekomstbestendig. Voedselveiligheid krijgt binnen dit traject optimale aandacht, ziet Heuvelmans.

“Ondanks dat er elk jaar een mooie groene score wordt behaald, leggen ze bij Bakkerij Vromans elke keer de lat een beetje hoger. Deze keer pakken we het schoonmaakplan aan.”

Top of mind

“Afgelopen jaar is het schoonmaakplan onder de loep genomen. Een formulier was er wel, maar dit was nog niet volledig. Ook werd het doel gesteld om het schoonmaakplan meer top of mind te krijgen bij de medewerkers. Zodat aftekenlijsten niet uit automatisme worden ingevuld, maar de juiste aandacht krijgen. Om schoonmaak meer prioriteit te geven, is het schoonmaakplan vernieuwd. Het resultaat is een eenvoudig leesbaar, duidelijk plan dat glashelder is voor elke medewerker.”

Elke afdeling een eigen plan

“Op elke afdeling is een schoonmaakplan beschikbaar met daarop de volgende punten:

  • Wat moet er worden schoongemaakt
  • wanneer moet dit worden schoongemaakt
  • met welke schoonmaakmaterialen
  • met welk schoonmaak- of desinfectiemiddel

De schoonmaakplannen zijn geplastificeerd en hangen goed in het zicht van de medewerkers.”

Medewerkers instrueren en controleren

“Alle medewerkers ontvingen een instructie over het gebruik en de toepassing van het nieuwe schoonmaakplan. Het niet meer af te laten tekenen van de uitgevoerde taken is een bewuste keuze. Daartegenover staat de dagelijkse controle van uitvoering van alle taken. Zijn de taken uitgevoerd én is dit correct gedaan? Een bakkerij-adviesbureau controleert hier ook nog eens op tijdens interne audits.”

Resultaat: focus weer optimaal

“De medewerkers bij Bakkerij Vromans zijn erg gemotiveerd door het geüpdatete plan. Bij mijn inspectie vallen de schone productieruimten, winkel, machines en gereedschappen direct op! Door het gehele team is hard gewerkt om de bakkerij spic en span te krijgen. Een goed schoonmaakplan en de juiste focus bij de medewerkers hebben er mede toe geleid dat Bakkerij Vromans de inspectie voedselveiligheid wederom glansrijk doorstaat. Complimenten!”