Laatst was ik voor het eerst op bezoek bij het distributiecentrum van de voedselbank in Rotterdam en het was geweldig om te zien!! In een gigantische loods stonden grote stellingen met gedoneerde producten klaar om verdeeld te worden in voedselpakketten. Elke donderdag worden er 2200 voedselpakketten samengesteld en dit alles wordt in 3 uur gedaan wat een heel spektakel was om te zien. Daarna worden deze voedselpakketten naar ruim 30 uitgiftepunten vervoerd om daar aan cliënten te worden uitgedeeld.
Vaak lopen de producten die gedoneerd worden tegen het einde van hun THT aan en om voedselverspilling te ondervangen worden producten daags voor het verlopen van de THT ingevroren, waardoor deze producten 2 maanden langer, in bevroren toestand, bewaard kunnen blijven. De vrijwilligers plakken op elk product dat in de vriezer wordt gelegd, en dit zijn pallets vol producten(!!), een sticker naast de THT-vermelding waarop staat dat dit product max 2 maanden langer bewaard kan blijven in vriezer, precies zoals het hoort! Het is super om te zien dat bij de grootste voedselbank in Nederland de vrijwilligers zo gedreven met de voedselveiligheid om gaan. Want met de voedselveiligheid neem je geen risico!