Dit is het verschil tussen reinigen en desinfecteren

We praten vaak over reinigen en desinfecteren van bijvoorbeeld werkbladen, snijplanken en messen, Maar wat is precies het verschil tussen reinigen en desinfecteren? En wat is het belang van deze stappen?

Ten eerste is reinigen niet hetzelfde als desinfecteren. Beide stappen hebben een ander doel en vullen elkaar aan. Alleen door ze correct toe te passen, blijft de werkomgeving hygiënisch en voedselveilig.

Wat is reinigen?

Reinigen betekent het verwijderen van zichtbaar en onzichtbaar vuil, zoals vet, etensresten, stof of aangekoekte resten. Denk aan een werkblad na het snijden van bijvoorbeeld vlees. Je gooit de resten in de vuilnisbak (of in de jus de veau) en maakt de snijplank, het werkblad en het mes schoon met een sopje van warm water en een reinigingsmiddel. Daarna spoel en droog je alles goed.

Belangrijk om te weten: reinigen verwijdert vet en vuil, maar doodt geen bacteriën. Als er alleen wordt gereinigd, kunnen bacteriën op oppervlakken, materialen en gereedschappen achterblijven.

Wat is desinfecteren?

Desinfecteren doe je na het reinigen van een oppervlak zoals een snijplank, werkbank en een mes. Dit is zeker belangrijk bij producten met een verhoogd risico op besmetting, zoals rauw vlees, vis of kip.

Desinfecteren betekent het doden of sterk verminderen van bacteriën en andere micro-organismen op oppervlakken, materialen of gereedschappen. Het zorgt ervoor dat het oppervlak na het reinigen veilig is voor contact met voedsel. Breng het middel aan en laat het inwerken zoals de fabrikant voorschrijft. Spoel goed na met schoon water om desinfectieresten volledig te verwijderen.

Check de reinigings- en desinfectiemiddelen

Maak altijd gebruik van professionele reinigings- en desinfectiemiddelen die veilig zijn voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. Desinfectiemiddelen hebben een toelatingsnummer. Dit is een cijfercode voorafgegaan door een hoofdletter: N, NL, EU, SA. Het gebruik van dunne en dikke bleek of Glorix in ruimten waar levensmiddelen worden verwerkt is niet toegestaan.

Doseer altijd de hoeveelheid reinigings- en desinfectiemiddel zoals op het etiket vermeld staat. Dit geeft het beste resultaat en voorkomt extra kosten.

Neem voor meer informatie contact op met Houwers.