7 vragen en antwoorden over HACCP

kennis leren

Of je nu net komt kijken of al een aantal jaren werkzaam bent in de voedingsbranche; elke dag valt er wel wat te leren en een opfriscursus is ook nooit verkeerd. Over HACCP bijvoorbeeld. Hier volgen 7 vragen en antwoorden over HACCP om te bestuderen.

1. Wat is HACCP?

De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Hazard Analysis is een risico-inventarisatie voor bedrijven en organisaties die voedsel bereiden, bewerken en/of verkopen.

2. Wat zijn Critical Control Points?

De Critical Control Points, oftewel kritische beheerspunten, zijn de onderdelen van het productieproces die mogelijk een gevaar opleveren voor de voedselveiligheid. Denk aan de controle op de grondstoffen en de hygiëne tijdens de gehele productie.

3. Wat is een HACCP-voedselveiligheidsplan?

Een HACCP-voedselveiligheidsplan (ook wel voedselveiligheidssysteem genoemd) brengt de risico’s in kaart en beschrijft hoe een bedrijf deze gevaren kan beheersen. Alle bedrijven die voedsel bereiden, bewerken en/of verkopen, moeten een dergelijk plan opstellen. De NVWA beoordeelt dit plan tijdens inspecties. Bedrijven kunnen een eigen plan opstellen of werken volgens een hygiënecode die de branche heeft opgesteld en die officieel is erkend door het ministerie van VWS. Hygiënecodes zijn gidsen die bedrijven in die specifieke branche kunnen volgen.

4. Wat zijn de 7 basisprincipes van HACCP?

Zowel een zelf opgesteld HACCP-voedselveiligheidsplan als een hygiënecode moeten voldoen aan de 7 basisprincipes van HACCP:

  1. Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan;
  2. Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast;
  3. Geef per CCP de kritische grenzen aan;
  4. Stel vast hoe de CCP’s bewaard worden;
  5. Leg de correctieve acties vast per CCP;
  6. Pas verificatie toe;
  7. Houd documentatie en registraties bij.

5. Wat is een HACCP-weekformulier?

Met een HACCP-weekformulier kunnen bedrijven de kritische beheerspunten registreren: ontvangstcontrole, temperatuur- en opslagcontrole, bereiden en terugkoelen van producten en reiniging en desinfectie volgens het schoonmaakplan. Dit is het HACCP-weekformulier van Houwers (directe download).

6. Wat is een HACCP-certificaat?

Bedrijven kunnen een gecertificeerd adviesbureau zoals Houwers inschakelen voor hulp en advies rondom HACCP. Na een inspectie komt een bedrijf in aanmerking voor een certificaat. Dit is de beloning voor het beheersen van de voedselveiligheid binnen de organisatie. Bij een ‘groene score’ en een goed opgevolgd verbeterplan geeft Houwers het certificaat onder accreditatie uit. Met het HACCP-certificaat laten bedrijven aan gasten, klanten en afnemers zien dat ze de HACCP beheersen.

Bekijk hier het stappenplan HACCP van Houwers

7. Wat is Checkpunt Voedselveiligheid?

Bedrijven die gedurende een langere tijd een ruime voldoende behalen, komen in aanmerking voor deelname aan het Checkpunt Voedselveiligheid-programma van de NVWA. Hierin werkt de NVWA samen met geaccepteerde controle- en adviesbureaus zoals Houwers. Deze bureaus voeren een afgesproken systematiek uit en zorgen daarmee dat deelnemende locaties voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van de voedselveiligheid. Dit controlesysteem is zowel op individuele als op formulebedrijven toepasbaar.

Met de raamsticker van Checkpunt Voedselveiligheid laten bedrijven aan gasten zien dat zij de voedselveiligheid op orde hebben. Zo ontstaat er een keten van vertrouwen.

Lees hier meer over Checkpunt Voedselveiligheid en de voordelen voor bedrijven.

Tip: Maak HACCP gemakkelijk

De complete HACCP-registratie digitaal inzichtelijk? Dat kan met de app CleanUpp; van registraties tot inspecties, van HACCP-certificering tot zelfcontrole. Deze app maakt HACCP-registratie eenvoudig en overzichtelijk.

Kijk op Cleanupp.com voor meer informatie en de app te downloaden.