Om ondernemers en medewerkers in de visdetailhandel te helpen hun kennis bij te spijkeren, heeft Houwers speciaal voor deze sector een e-learning ontwikkeld. Om een klein voorproefje te geven, volgen hier 7 vragen uit deze e-learning. Hoe zit het met jouw kennis over voedselveiligheid?
Nederlandse visspecialisten beschikken sinds 15 mei over een nieuwe hygiënecode. In deze gids staan de regels die de voedselveiligheid en hygiëne in de sector bewaken. De nieuwe Hygiënecode voor de visdetailhandel is geschreven door inspectiebureau Houwers, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en onder bezielende leiding van een betrokken klankbordgroep.
Om ondernemers en medewerkers te helpen hun kennis bij te spijkeren, heeft inspectiebureau Houwers speciaal voor deze sector een e-learning ontwikkeld. De e-learning is een beknopte versie van de hygiënecode.
“Je kunt alle processen op een eenvoudige manier doornemen, zoals persoonlijke hygiëne en ontvangst, bewerking, opslaan en verkoop van producten”, zegt inspecteur Voedselveiligheid Pieter Heuvelmans, die de e-learning heeft geschreven. “Afhankelijk van je leertempo ben je er anderhalf tot twee uur mee bezig. Je kunt stoppen wanneer je wilt en een dag later weer verdergaan. De eindtoets moet je wel in één keer maken en bij goed resultaat krijg je het certificaat. De e-learning is te volgen op een computer, tablet en telefoon.”
Om een idee te geven van de lesstof, volgen hier 7 vragen uit de e-learning voor de visdetailhandel. Weet jij de goed antwoorden?
1. Hoe lang dien je ingevulde registratielijsten tenminste te bewaren?
- 12 maanden
- 6 maanden
- 9 maanden
- 15 maanden
2. Hoe vaak dien je de gemeten temperatuur van een koeling, vriezer of warmhoudvoorziening te registreren?
- één keer per week
- dagelijks
- één keer per maand
- deze hoef je niet te registreren
3. Een leverancier levert een nieuwe voorraad producten. Bij deze levering zit een doos gedroogde zuidvruchten waarbij de verpakking beschadigd en daardoor geopend is. Wat doe je?
- Als er geen vervuiling in de doos is gevallen neem je de doos in ontvangst
- Je geeft de doos zonder verdere controle per direct retour aan de leverancier
4. Op welke plaats in de koeling bewaren we bij voorkeur rauwe producten?
- Onderin
- Bovenin
- In het midden
5. Wat zijn allergenen?
- Dit zijn micro organismen die toxinen kunnen afscheiden
- Dit zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken
6. Wat doe je met een insteekthermometer voordat je die gaat gebruiken?
- De voeler goed schoonmaken met een reinigingsmiddel
- De voeler desinfecteren met een alcoholdoekje of desinfectiespray
7. Goed of fout: wegwerphandschoenen kunnen na de pauze weer worden aangetrokken, als deze maar op de werktafel zijn blijven liggen.
Wie alle hoofstukken van de e-learning heeft doorlopen en de bijbehorende oefenvragen maakt, kan de eindtoets maken. Wie voor de eindtoets een voldoende haalt, ontvangt een certificaat van deelname. Wie voor de eindtoets een onvoldoende haalt, kan deze onbeperkt herkansen.
De e-learning is zowel voor leden als niet-leden gratis aan te vragen op de website van VNV.